Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Patrimoniul istoric este pe cale de dispariţie, MAE propune modificarea legislaţiei

|versiune pentru tipar||
MAE / 30 iulie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană a prezentat, astăzi, o serie de modificări pe care le va aduce Legii privind ocrotirea monumentelor din Republica Moldova. MAE are în vedere perfecţionarea cadrului legal, care să permită actualizarea stării în care se află în prezent monumentele de istorie, cultură şi arhitectură, precum şi înăsprirea sancţiunilor pentru cei care se fac vinovaţi de deteriorarea acestor clădiri.

“În Republica Moldova, în ultimii 20 de ani, s-a creat o situaţie catastrofală în domeniul ocrotirii monumentelor cu însemnătate istorică. Numai în Chişinău au dispărut sau au fost refăcute iremediabil aproximativ 200 de monumente, iar la nivelul Republicii — au dispărut ori sunt pe cale să se prăbuşească peste 100 de monumente. Patrimoniul istoric al Republicii Moldova este pe cale de dispariţie!”, a spus vicepreşedintele MAE, deputatul Iurie Colesnic, în cadrul unei conferinţe de presă.

Declaraţiile au fost făcute în faţa unei astfel de clădiri, construită în 1858, care se află acum într-o stare deplorabilă. “Această clădire ar trebui să fie ocrotită şi, orice lucrare care ar putea-o deteriora — să fie interzisă. A proteja clădirile declarate monumente istorice este o condiţie care apare chiar pe actele de proprietate. Dar legea actuală este incompletă şi, ca atare, nu se aplică. O dovadă este numărul alarmant de mare al clădirilor — monument istoric care au dispărut pur şi simplu, fiind lăsate în paragină”, a explicat vicepreşedintele MAE.

Printre soluţiile prezentate de MAE pentru îmbunătăţirea cadrului legal, precizăm:

Aceste modificări vor fi incluse într-un proiect de modificare a Legii în vigoare privind ocrotirea monumentelor, pe care MAE îl va aduce în dezbatere parlamentară odată cu sesiunea din această toamnă.

Serviciul de presă al MAE

Programul “Pâine pe fiecare masă” conţine soluţii pentru a bloca scumpirile Procuratura Generală caută vinovaţii pentru ascultarea ilegală a telefonului deputatului Veaceslav Untilă