Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Procuratura Generală caută vinovaţii pentru ascultarea ilegală a telefonului deputatului Veaceslav Untilă

|versiune pentru tipar||
MAE / 2 august 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Procuratura Generală a pornit urmărirea penală a persoanelor care se fac vinovate de interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice ale preşedintelui Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă. Liderul MAE a fost informat de acest lucru în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o, luni 2 august 2010, la sediul Procuraturii Generale cu procurorul care se ocupă de caz.

Veaceslav Untilă a fost informat la începutul lunii iulie 2010 de către Procuratura Generală asupra faptului că telefonul său a fost interceptat, în perioadele 6 iulie — 5 august şi 7 august — 6 septembrie 2009. Pentru stabilirea vinovaţilor, preşedintele MAE a depus o cerere privind tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de interceptarea ilegală a convorbirilor sale telefonice. Urmărirea penală a pornit în baza art. 178 alin.(2) lit. a) din Codul Penal — violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislaţiei, săvârşită cu folosirea situaţiei de serviciu.

Preşedintele MAE s-a declarat mulţumit de faptul că, în baza cererii sale, a fost pornită urmărirea penală şi şi-a afirmat speranţa că cei care au încălcat legea vor fi pedepsiţi.

“Sunt mulţumit de ritmul rapid al anchetei şi de faptul că am fost recunoscut drept parte vătămată. Este o dovadă că instituţiile statului au început să funcţioneze în interesul cetăţenilor. Astfel de practici ilegale şi încălcări ale libertăţilor cetăţeneşti nu trebuie să mai aibă loc”, a declarat Veaceslav Untilă.

Serviciul de Presă al MAE

Patrimoniul istoric este pe cale de dispariţie, MAE propune modificarea legislaţiei Managementul adecvat al digurilor de protecţie de pe râurile Prut şi Nistru ar reduce considerabil riscul de inundaţii