Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Managementul adecvat al digurilor de protecţie de pe râurile Prut şi Nistru ar reduce considerabil riscul de inundaţii

|versiune pentru tipar||
MAE / 3 august 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană atrage atenţia asupra necesităţii reevaluării situaţiei tehnico-economice a digurilor de protecţie antiviitură din zonele de risc. MAE consideră că majoritatea digurilor nu corespund cerinţelor tehnice de exploatare, aceasta fiind una din cauzele principale ale inundaţiilor din acest an.

Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, deputatul Veaceslav Untilă, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că pentru ameliorarea situaţiei din zonele expuse riscului de inundaţii sunt necesare atât investiţii în infrastructură, cât şi modificări ale legislaţiei.

“Ştim care este realitatea din aceste zone. Şi ştim că tragedia este cu atât mai mare cu cât, în unele cazuri, aceste pierderi probabil că puteau fi evitate. Digurile de protecţie de pe râul Prut şi Nistru au fost construite încă de pe timpul regimului sovietic, după căderea acestui regim ele au fost lăsate în voia soartei. Tragedia pe care o trăiesc astăzi zeci de oameni, afectaţi de inundaţii, demonstrează încă o dată că societatea noastră are nevoie de soluţii viabile, care ar sta la baza soluţionării unor probleme prioritare, cu care ne confruntăm”, a afirmat Veaceslav Untilă.

La rândul său, preşedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilachi, a arătat că localităţile din raionul Cahul se află în continuare sub riscul inundaţiilor. Zonele protejate de digul antiviitură sunt sub monitorizarea autorităţilor publice locale, dar aceasta nu reduce riscul ca localităţile din preajma râului Prut să fie inundate.

“În trecut, lunca Prutului era o zonă fără restricţii, populaţia se orienta unde să îşi construiască locuinţele fără să ţină cont de pericolul pe care îl prezintă acest râu. Din motive economice s-a construit un dig care ulterior a fost lăsat de izbelişte. Pe de altă parte, fostele guvernări au construit chiar pe malul Prutului şosele şi căi ferate. Acum ele sunt inundate. Noi trebuie să încetăm să căutăm pe cei ce se fac vinovaţi şi să soluţionăm aceste probleme actuale”, a declarat preşedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilachi, vicepreşedinte al MAE.

În acest sens, Gheorghe Vasilachi propune un set de soluţii pentru a ameliora situaţia din zonele supuse riscului de inundaţii:

Serviciul de Presă al MAE

Procuratura Generală caută vinovaţii pentru ascultarea ilegală a telefonului deputatului Veaceslav Untilă MAE optează pentru un preşedinte al poporului