Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Campania Tribunalul Public Antimafie continuă. Reportaje de la locul crimei: 16 familii din Chişinău cer ajutorul Antimafiei

|versiune pentru tipar||
MPA / 13 martie 2013 | 
Mişcarea Populară Antimafie

Mişcarea Populară Antimafie continuă campania Tribunalul Public Antimafie iniţiată în toamna anului trecut, cu genericul “Reportaje de la locul crimei”.

Astăzi, 13 martie 2013, ne aflăm aici pe strada Ginta Latină 17. Acest perimetru de câţiva metri pătraţi din Chişinău este unica sursă de existenţă a 16 familii. În spatele meu este un grup de oameni care reprezintă aceste familii. Aceşti oameni nu au venit să facă un flash-mob sau să facă o acţiune de PR, ci sunt oameni reali care au venit să-şi spună problemele reale cu care se confruntă într-un stat în care preocuparea de bază a partidelor de la guvernare este împărţirea caşcavalului. Oamenii nu pot să-şi rezolve problemele în instituţiile de stat pentru că acestea nu apără interesele cetăţenilor acestei ţări, ci interesele Mafiei şi a celora care-i dau cu banul.

Tocmai din aceste motiv, luna trecută aceşti cetăţeni s-au adresat după ajutor către Mişcarea Populară Antimafie. Noi nu avem alte pârghii legale decât să facem publice aceste cazuri şi să urmărim activitatea ulterioară a funcţionarilor, judecătorilor implicaţi pe fiecare caz în parte amintindu-le de fiecare dată că răspunderea pentru nedreptăţile pe care le comit va fi una personală şi nu-i va salva nici funcţia, nici partidul şi nici Mafia, pentru că va veni ziua când fiecare va răspunde personal în faţa unei justiţii străine echitabile care va fi instituţionalizată de Mişcarea Antimafie.

Astfel, facem publică problema a nouă agenţi economici care-şi câştigă pâinea pentru familiile lor din activitatea comercială pe care o desfăşoară în gheretele instalate aici pe str Ginta Latină nr17. Pe 7 mai 2012, prin dispoziţia primarului se cere evacuarea gheretelor în baza solicitării parvenite de la Pretura Ciocana pe motivul că există plângeri din partea unor agenţi economici şi a unor locatari din preajmă (despre aceste plângeri agenţii economici nu au fost preîntâmpinaţi de Pretura Ciocana) şi al doilea motiv este necesitatea implimentării Planului Urbanistic de Detaliu în zona dată pentru construcţia unei parcări.

Această decizie a fost luată cu următoarele încălcări:

Aşadar, motivul real al dispoziţiei privind evacuarea este interesul unei firme pe nume NISA-T, care la aceeaşi adresă a construit treptat adăugând anexe la construcţia iniţială un Centru Comercial, care nu corespunde normelor de securitate privind construcţia şi care nu are o activitate conform destinaţiei. În această clădire activează un bar-restaurant, un cazino, un lombard, iar la etajul doi a închiriat spaţiu pentru oficiu compania Orange.

Certificatul de urbanism a fost eliberat firmei NISA-T în timp record de câteva zile de la data emiterii dispoziţiei primăriei şi abundă de încălcări deoarece deşi firma nu are toate actele necesare pentru emiterea certificatului din motivul că terenul nu-i aparţine sub nicio formă, cererea ei a fost admisă fără a avea documentele respective anexate.

Oamenii au fost nevoiţi să se adreseze în instanţă şi deşi Curtea de Apel le-a dat dreptate, Curtea Supremă a hotărât de a implementa dispoziţia de evacuare a gheretelor.

Da, vrem un oraş european, modernizat. Însă, îm primul rând primăria trebuie să se îngrijească ca străzile să fie reparate şi luminate, ca gunoiul să nu se plimbe prin cartiere. Pe oameni nu-i interesează din ce partid face parte un primar, că e de la PL, PLDM, PD sau PCRM, pe oameni îi interesează ca treburile oraşului să fie administrate echitabil în interesul cetăţenilor şi nu în baza unor favoruri contra plată.

Este o crimă să iai pâinea de la gura oamenilor atât timp cât conducerea acestei ţări nu le-a oferit o altă şansă ca să poată munci şi să-şi întreţină familiile. Oamenii vând în gherete, pe stradă, în pieţe improvizate ultimele lucruri din casă pentru că într-un stat ocupat, după comunişti, de Mafie, oamenii care au mai rămas aici subexistă. Lor le sunt străine flashmoburile, interesele de grup, maşinile mishto. Ei au sarcina vitală de a ieşi cumva din această mocirlă în care statul îi îneacă în fiecare zi! Ei vor să se bucure de dreptul de a munci şi ei vor să-şi hrănească copiii astăzi! Este o crimă să favorizezi neîntemeiat un agent economic care are o activitate de cazino, lombard şi baruri în defavoarea a 16 familii care există din activitate comercială! Nu vă atingeţi de oamenii care vor să muncească, de agenţi economici care încearcă să se descurce cumva, fiţi cu ochiul pe rechinii mari care sugrumă viaţa cetăţenilor!

Ne adresăm către Consiliul Primăriei să preia această problemă şi s-o rezolve în favoarea acestor familii. Ne adresăm către compania Orange care are un portofoliu de atâtea campanii sociale să facă o adresare către Primărie prin care să solicite ca micile afaceri ale acestor familii să fie lăsate să activeze.

Comuniştii, Mafia de la Guvernare, Mafia din Primării şi din Judecătorii sunt o apă şi-un pământ. Cetăţeanul simplu din Republica Moldova NU se bucură de drepturi fundamentale. Viaţa şi sănătatea omului din RM nu are valoare: ai bani — ai valoare, n-ai bani eşti un nimeni pentru instituţiile de stat. Numai prin luptă vom putea da jos Mafia pentru ca să devenim un stat european prin fapte şi nu declaraţii populiste.

Daniela Bodrug
Vicepreşedinte
Mişcarea Populară Antimafie

Sursa: www.antimafie.md

Sergiu Mocanu: Cer lui Bodurin să plece din funcţie “Cât îi lucru cu cinste” Directorului Serviciului de întreţinere a căii ferate nr 1 din Chişinău băniut de viol