Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Directorului Serviciului de întreţinere a căii ferate nr 1 din Chişinău băniut de viol

|versiune pentru tipar||
MPA / 15 martie 2013
Mişcarea Populară Antimafie

În cadrul campaniei Tribunalul Public Antimafie, Mişcarea Populară Antimafie a fost sesizată despre un caz de viol într-o instituţie de stat comis de un funcţionar public asupra unei tinere angajate la instituţia respcetivă. Iubitul acestei tinere luptă pentru elucidarea cazului din momentul aflării despre crimă şi iniţierii urmării penale. În momentul în care a înţeles că procuratura face tot posibilul pentru a muşamaliza cazul şi a clasat dosarul, s-a văzut nevoit să-l facă public prin intermediul nostru pentru a-şi apăra prietena, dar şi posibilele victime (din motive evidente, nu facem publice numele tinerilor). Ei nu pot înţelege cum un criminal care a comis viol şi asupra căruia poliţia a iniţiat o urmărire penală, nu a fost cel puţin demis din funcţie pe durata anchetei şi cum, pe de o parte, în urma anchetei şi a rezultatelor expertizei medicale, a suferinţelor fizice şi psihice de care a suferit tânăra, poliţia înaintează ordonanţa de începere a urmăririi penale, iar, pe de altă parte, procuratura clasează dosarul.

Luni, 18 martie 2013, la ora 10:00, la Judecătoria Centru, plângerea tinerei privind clasarea dosarului va fi examinată de judecătorul Babenco Borislav. Cu această ocazie, facem apel către presă să vină luni la această oră la Judecătorie pentru a se documenta şi pentru a informa opinia publică despre decizia judecătorului şi despre soarta acestui dosar. Altă ieşire, decât o monitorizare publică a modului în care va fi examinat cazul tinerii nu au, pentru că, ei presupun că procurorii sunt mituiţi de funcţionarul public pentru a scăpa de o pedeapsă de la 10 la 20 de ani. Din spusele tinerilor, mai sunt victime ale acestui funcţionar şi roagă să nu tacă. Ne adresăm acestor persoane să depună mărturii sub protecţia anonimatului către Mişcarea Antimafie la telefonul 0 22 83 00 36.

Vă prezentăm mai jos datele şi documentele pe acest caz:

În fapt, pe data de 1 octombrie 2012, Anatolie Fricăţel, directorul Serviciului de întreţinere a căii ferate nr 1 din Chişinău, a rugat-o pe subalterna sa să se reţină după program, pentru că avea nevoie să semneze nişte documente, atunci a şi fost comis violul asupra tinerei. Ea a fost ameninţată cu moartea dacă va spune cuiva ce s-a întâmplat.

Din motive că se simţea rău şi la insistenţa apropiaţilor, ea spus prietenului şi mamei ce s-a întâmplat a doua zi, iar pe 3 octombrie din motivul că i s-a făcut rău la Farmacie, a ajuns la Spitalul de Urgenţă, unde a declarat Poliţiei ce s-a întâmplat. Astfel, pe data de 4 octombrie a fost începută cauza penală pe articolul 171 punct 1, Cod Penal, iar în urma anchetei, cauza penală a fost schimbată la o învinuire mai gravă conform articolului 171 punct 3, care prevede închisoare de la 10 la 20 ani sau detenţie pe viaţă. Poliţia a emis concluzia de a înainta învinuirea pe bănuitul Anatol Fricăţel şi a transmis cazul la Procuratura de Transport, unde dosarul a fost examinat de procurorii Vera Chiranda, Gheorghe Guzun şi Gheorghe Nogai, procuror adjunct, care a dispus încetarea urmăririi penale.

Sursa: www.antimafie.md

Campania Tribunalul Public Antimafie continuă. Reportaje de la locul crimei: 16 familii din Chişinău cer ajutorul Antimafiei Primarul de la Horodişte, protejatul Vicepreşedintelui Parlamentului Liliana Palihovoci