Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Să declarăm sistemul juridic eşuat şi păgubos pentru ţară şi să aducem arbitri străini — aşa cum se judecă la CEDO, aşa să se judece în RM!

|versiune pentru tipar||
MPA / 8 iulie 2014 | 
Mişcarea Populară Antimafie

Pe 6 iulie curent, în oraşul Atena, liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a avut o întâlnire cu concetăţenii noştri stabiliţi în Grecia. Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu mesajele transmise de Mişcarea Antimafie şi de susţinătorii noştri stabilii în statele europene.

Sergiu Mocanu:

Bună ziua!

Vă mulţumesc că aţi venit la adunarea noastră. Mulţumesc grupului de iniţiativă pentru efortul organizatoric. Dorinţa mea sinceră este ca Mişcarea Populară Antimafie să fie o mişcare cu adevărat populară. Am ambiţia de a încerca să construiesc o formaţiune politică deosebită de partidele politice din RM.

Cu oamenii care au organizat această adunare ne-am cunoscut datorită faptului că urmăresc emisiunea mea de miercuri, la 20:30, şi în felul acesta ne-am făcut prieteni. Mulţi din cei care au fost neprietenii noştri şi care au avut rezerve faţă de noi, au devenit ulterior prietenii noştri, urmărind această emisiune, care este singura posibilitate de a ne face auziţi, pentru că televiziunile din Chişinău, la ora actuală, aparţin practic toate Mafiei. În campania electorală ele se vor antrena împotriva noastră pentru a-şi lustrui imaginea. Deoarece nu avem acces la tv, şansa noastră este sa venim către dumneavoastră direct — din casă în casă.

Din păcate, democraţia în RM este de sorginte Mafiotă, pentru că renumitul “Nănăşism” şi “Cumătrism” în RM a fost deasupra Legii. De ce Occidentul a ajuns să aibă standarde înalte de viaţă? Deoarece în Occident, după spiritul anglo-saxon, a fost impusă Legea deasupra înţelegerii dintre oameni şi oamenii s-au conformat regulilor. În fosta URSS, în Moldova, în organele formale ale statului (procuratură, judecătorii, administraţie locală) erau aduşi oameni străini. În Chişinău, in 1956, moldovenii constituiau 14% din populaţie. Clanurile acestea ale noastre moldoveneşti de nănaşi, de fini, de cumetri au fost extrem de benefice în perioada sovietică ca să reziste în faţa unor structuri formale ale Uniunii Sovietice. Ele au devenit păgubitoare pentru Moldova după ce am obţinut independenţa. Ţin minte bucuria proastă pe care o aveam când mă oprea în stradă un poliţist corupt, dar care era de-al nostru şi ne vorbea limba. Aceşti “ai noştri” au venit şi au ocupat judecătoriile, procuratura, organele administrative, politica şi s-au îmbogăţit pe seama noastră.

Când spun a II-a Republică mă refer, de fapt, la a II-a Revoluţie pe care trebuie să o dăm după Mişcarea de Eliberare Naţională, în care oamenii trebuie să lupte pentru drepturile lor sociale. Este groaznic de umilitor să vedem câţiva oameni extrem de îmbogăţiţi în cea mai săracă ţară europeană. Procurorii şi judecătorii deja îşi promovează copiii în funcţii, se creează clanuri care n-o sa le mai poată distruge nimeni dacă nu le rupem noi acuma.

Noi, Mişcarea Populară Antimafie, vrem să adunăm pe listele noastre oameni dintre dumneavoastră, şi nu vedete sau oameni cu renume, sau cu diferite interese personale. În partidele politice din Moldova, oamenii s-au adunat pe principiul găştilor clientelare, din interese economice. Eu nu am de gând să adun în jurul meu clientelă politică.

Un alt viciu al partidelor, care vă face pe voi să fiţi dezgustaţi de politică este modul cum se finanţează partidele. Un mod netransparent, prin care cei aleşi nu rămân datori celor care au dat votul pentru ei şi cărora le-au promis o viaţă mai bună, ci sunt datori celor care le-au dat bani. Eu, puţinii bani pe care i-am adunat la Mişcarea Antimafie, i-am adunat fără condiţii de acest fel şi, în aşa fel, spunem NU! partidelor clientelare.

Eu mai bine adun alături de mine oameni care o să înveţe pe urmă, decât oameni foarte deştepţi de la Chişinău care nu au niciun fel de moralitate şi care vin doar cu gândul să profite şi să fure.

Avem un plan destul de ambiţios şi dacă o să vă uitaţi în programul nostru o să vedeţi că el porneşte de la faptul că în RM, la ora actuală, nu mai există capacitate administrativă, oamenii activi au plecat, iar cei care au rămas, marea lor majoritate, sunt la limita sărăciei. Cei care câştigă bani peste hotare revin şi vor să investească, dar eşuează pentru că sistemul este atât de corupt încât oamenii cheltuiesc tot pe mită şi nu mai au bani să înceapă afacerea propriu-zisă.

În programul nostru spunem nişte lucruri foarte simple: sistemul de justiţie trebuie schimbat din rădăcină, toţi cei 450 de judecători trebuie daţi afară, pentru că ei se află acolo pentru mită, nu pentru a pune în aplicare legea. De aceea noi spunem: judecători străini pentru o perioada scurtă de timp, fără să cedăm din suveranitatea noastră! Să declarăm sistemul juridic eşuat şi păgubos pentru ţară şi să aducem arbitri străini — aşa cum se judecă la CEDO, aşa să se judece în RM!

Justiţia a ajuns în Moldova să fie trecută în zona serviciilor de lux unde agenţii economici comandă procese împotriva partenerilor de business. Am ajuns la această situaţie pentru că deasupra sistemului au urcat câţiva oameni, care au făcut bani mulţi: un Filat, un Plahotniuc, un Voronin.

În 2009, moldovenii erau conştienţi că Filat n-a primit moştenire de la taică-său din Lăpuşna, care abia de şi-a construit acolo o casă, o clădire în centrul Chişinăului, era clar pentru toţi, dar lumea se gândea că el a furat destul şi nu o să mai vrea să fure. Dar aşa ceva nu există, cine a furat o dată va fura şi a doua oară, şi a treia oară şi o să trăiască pe seama celor de la care fură.

Acţiunea mea din 6 ianuarie 2013, când am dezvăluit crima din Pădurea Domnească, o consider un succes al meu prin care am reuşit doar cu cuvântul să-l dăm afară din Parlament pe un proxenet care a traficat femei în ţările din Balcani. Prin această dezvăluire, am arătat exact cât costă sistemul acesta.

Cum vă spuneam, avem nevoie de o justiţie independentă de politic, de judecători cu salarii bune ca să nu fure, dar alţi judecători, nu aceştia, pe care să-i izolăm de relaţii vicioase în societate. Avem nevoie să schimbăm tot corpul de procurori care sa lucreze cinstit şi să nu execute comenzi. Avem chiar şi avocaţi care trăiesc după principiul “clienţii vin şi se duc, dar noi rămânem” şi, astfel, intră în relaţii vicioase cu procurorii şi judecătorii.

Sistemul actual trebuie anihilat şi asta e posibil doar prin concedierea tuturor.

Sistemul vamal şi sistemul de colectare a impozitelor, de asemenea, nu asigură un buget decent în RM şi acesta, la fel, trebuie desfiinţat. Există fonduri europene, există vameşi în Europa, pe care îi putem aduce până îi pregătim pe oamenii integri de la noi să preia aceste funcţii. Trebuie să începem să facem regulă de la cei 5–6% care s-au îmbogăţit peste măsură.

Acum, Republica Moldova se împarte în 2 lumi paralele care au contact între ele doar în campania electorală — lumea celor bogaţi care trăiesc în case de lux, din ea fac parte primele persoane în stat, deci o lume a luxului, şi lumea celorlalţi care fie au plecat peste hotare să câştige un ban, fie au rămas aici şi au eşuat economic. Eu fac parte din această lume şi nu am de gând să trec în lumea luxului. Consider imoral să fii om bogat într-o ţară săracă. Este imoral sa ajungi în politică, să vii în campania electorală şi să promiţi că vei eradica sărăcia, iar în fiecare zi să generezi sărăcie tot mai mare.

În aprilie 2009, speram că o să dăm jos comuniştii şi o să se schimbe viaţa la noi, dar ăştia au venit şi n-au făcut decât să preia toate schemele pe care le-a creat Voronin şi familia lui.

Eu am şi un argument simplu şi banal pentru scepticii care zic că nici Mocanu n-o să facă nimic, că toţi fură, eu le spun: “Dacă votaţi cu aceştia, dvs. ştiţi sigur ce o să fie — ei o să fure la fel. Dacă votaţi Antimafie, aveţi o şansă — nici nu ştiţi că de data aceasta, aista care vă vorbeşte e om cumsecade.” Ca să aflaţi lucrul acesta, trebuie doar să faceţi o altă alegere. Eu dacă nu aş crede că lucrurile se pot schimba, eu nu m-aş ocupa cu ceea ce fac acum, n-aş cheltui o zi din viaţa mea pentru lucrul ăsta. Oamenii care vin în politică trebuie să fie oameni deosebiţi, care fac anumite sacrificii, se simt fericiţi în lupta lor şi servesc interesul public.

Eu nu sunt judecător, procuror sau poliţist, sunt un ostaş simplu care luptă împotriva mârlanilor aceştia. Sigur, nu am de unde să ştiu toate câte le fura ei, dar când aflu ceva eu ies şi spun public. Şi dacă acum 3 ani, când am pornit Mişcarea Antimafie, doar 3% din populaţie era interesată de problema corupţiei, acum 30% o consideră o problemă majoră. Aici trebuie să fac o precizare, eu nu lupt cu corupţia, care este un fenomen mai complex ce trebuie combătut şi economic, nu doar coercitiv prin poliţie şi procuratură, eu lupt împotriva Mafiei, care este altceva. Noi n-o să începem să luptăm cu medicii sau profesorii, care au salarii mizere, ci vom începe de sus, de la cei 5–6% care fură şi guvernează Legea în RM.

În 2003, când Voronin a refuzat semnarea planului Kozak, a existat o ofertă din Europa prin care i s-a promis sprijin pe calea europeană şi eu m-am dus la preşedinţie să asigur acea înţelegere europeană. M-am aflat acolo până în 2007 şi am văzut schemele lor de furt când Plahotniuc l-a convins pe Oleg Voronin, iar acesta pe taică-său să creeze în RM un fel de capitalism de stat. Schema este foarte simplă şi n-a schimbat-o nimeni. Cei 1,5 miliarde de euro care intră în ţară de la concetăţenii noştri de peste hotare trebuie controlaţi. Cum? Faci în aşa fel încât în ţară să nu se producă nimic, toţi banii să fie îndreptaţi spre importuri de mărfuri, iar când acestea ajung la Vamă, de acolo îi mulgi de la agenţii economici.

Eu dacă aş putea, aş reduce programul nostru politic la un singur punct: Noi venim să nu furăm!

Dacă vine în RM o conducere care nu fură şi nu intră în cârdăşie cu nimeni, a doua zi se încep a schimba lucrurile. Nu mai putem trăi într-un stat al furturilor. Eu vreau să pun capăt acestei istorii a furturilor pe care o are în spate RM şi să începem o istorie a luptei pentru civilizaţie.

Am toată siguranţa că dacă tribuna Antimafie ajunge în Parlament, atunci noi vom reuşi, în scurt timp, chiar şi fără majoritate, să producem o schimbare, să ajungem formaţiune de guvernământ anume prin faptul că nu ne vom schimba mesajul şi intenţiile, şi prin sprijinul dvs.

Acum nu ne rămâne decât să ne organizăm şi să ne păzim voturile, ca să oprim istoria furturilor.

Vă mulţumesc că sunteţi aici!

Alic Tudoreanu:

Bună ziua! Vă mulţumesc pentru prezenţă! Le mulţumesc colegilor mei Dumitru Adam, Ion Badea, Ion Agreci pentru mobilizare. Dlui Sergiu Mocanu îi mulţumim ca ne-a onorat cu prezenţa.

Am venit în Grecia în perioada de tranziţie impuşi de condiţiile inumane de trai de la noi şi am cunoscut multă lume, diferite naţiuni şi popoare, şi m-am întrebat de ce noi, moldovenii, merităm soarta asta? Cineva era vinovat şi am descoperit că sunt cei de acasă, ei au nume: începând cu Snegur, Lucinschi, toţi falşii miniştri şi prim-miniştri, preşedinţi — ei sunt vinovaţi de starea în care au adus ţara.

Suntem mulţumiţi de viaţa pe care o avem aici, dar gândul ne este încă acasă şi dacă acasă nu va fi ordine şi respect faţă de oamenii simpli, nu vom putea fi împliniţi aici, dacă părinţii noştri nu vor fi în siguranţă şi nu vor avea un trai decent la bătrâneţe, nu vom putea fi fericiţi aici.

Purtăm poate şi noi o parte de vină, pentru că suntem prea indulgenţi, nu trebuie să tolerăm încălcarea legii — la puşcărie cu dânşii! Sechestrată averea furată şi la puşcărie cu ei! Să aibă şi aer condiţionat, şi condiţii europene, dar până la sfârşitul zilelor la puşcărie să stea!

Pedeapsa este inevitabilă pentru toţi care profită de cumsecădenia noastră. Trebuie să luptăm cu starea asta psihologică de indiferenţă la care ne-au adus pe mulţi dintre noi. Să luptăm ca să aranjăm lucrurile aşa cum trebuie în ţara noastră, sa fie la fel cum e în Europa.

Au dat Aeroportul, Banca de Econmii pe mâna unor mafioţi ca să scurgă banii tot pentru dânşii.

Trebuie pedepsiţi pentru fărădelegile săvârşite şi dl Mocanu împreună cu Mişcarea Populară Antimafie ne va ajuta să facem dreptate. Susţinerea dvs. o să ne ajute! Încă o dată mulţumesc că aţi venit şi JOS MAFIA!

Dumitru Adam:

Bună ziua şi vă mulţumesc că sunteţi aici!

Ne-am adunat aici din cauza hoţiei de la noi din ţară. Vreau să le spun celor care cred că nu se va schimba nimic, că vor veni doar hoţi la conducere şi că iar o să ne fure, vreau să le spun că, totuşi, trebuie să ne ridicăm toţi împotriva a ceea ce se întâmplă la noi în ţară şi să facem lucrurile corect. Cu ajutorul dvs. toţi împreună prin puterea noastră trebuie să dăm jos Mafia. JOS MAFIA!

Sursa: www.antimafie.md

Din 27 iunie, nimic nu ne mai opreşte să demascăm mizeria de la conducere şi să realizăm demersul nostru de exterminare a Mafiei din Republica Moldova Noi, Mişcarea Populară Antimafie, vom putea realiza programul nostru pentru că suntem o formaţiune liberă