Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Leancă, şantajat de Plahotniuc în cazul BEM; RM nu mai are vreo şansă de integrare în UE

|versiune pentru tipar||
MPA / 16 februarie 2015
Mişcarea Populară Antimafie

Iurie Leancă a fost înlăturat de Vladimir Plahotniuc, care îl şantajează cu fraudele de la Banca de Economii, iar în noul executiv, în fruntea căruia este propusă o persoană docilă, se vor regăsi mai multe personaje corupte. Republica Moldova a pierdut astfel orice şansă de integrare în Uniunea Europeană, statul fiind în pragul unui colaps economic. Declaraţiile au fost făcute astăzi, de către liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu.

“Jocul laş al lui Leancă a provocat o situaţie în care Republica Moldova nu mai are o şansă de integrare în UE. Primul vinovat este chiar Leancă, care s-a simţit exact în situaţia în care s-a simţit Filat în mai 2013, atunci când a cedat totul în faţa lui Plahotniuc. Lipsa de caracter a lui Leancă şi elementele de şantaj au dus RM într-o situaţie incertă şi periculoasă. De la Banca de Economii cel mai mult a furat Plahotniuc, dar cel mai vulnerabil este Leancă. În prezent, Ilan Shor nu mai are acces interzis în Rusia pentru că s-a împăcat cu Platon, care a pus la cale acest lucru. Dar Ilan Shor este folosit ca element de şantaj împotriva lui Leancă”, a declarat Mocanu.

Liderul Mişcării Antimafie a menţionat că singura şansă a lui Iurie Leancă a fost de a face o alianţă cu PL, dar a pierdut acest moment. Mocanu a mai spus că şi mesajele lansate de Vlad Filat după şedinţa Parlamentului, în care a fost respins Guvernul, au fost menite să-l aducă la tăcere pe Iurie Leancă.

“După şedinţa Parlamentului în care Leancă a suferit eşec, Filat s-a comportat exact ca Plahotniuc în 2013. El a spus că Leancă este un om înţelept, de încredere. Cu alte cuvinte, Filat a spus de fapt că Leancă este destul de înţelept să înţeleagă că dacă este scos în vileag ce stă în spatele situaţiei de la Banca de Economii, lumea se va uita altfel la el. Iurie Leancă nu a trebuit să meargă la acea cârdăşie când a aşteptat că va fi votat de comunişti. El a crezut că comuniştii vor vota pentru el. Asta i-au dat de înţeles Plahotniuc şi Filat. El a acceptat să se ducă în parlament fără această alianţă şi a vorbit despre ea numai după ce a fost respins în Parlament”, a comentat Sergiu Mocanu.

Liderul Mişcării Antimafie afirmă că singura şansă, în persoana Maiei Sandu, singurul ministru reformator, ar putea fi şi ea înlăturată. “Rectorii şi directorii de licee plătesc sume considerabile ca Maia Sandu să nu facă parte din guvern. Ea a tăiat din profiturile rectorilor şi directorilor de licee. A schimbat repartizarea banilor de la părinţi. Asta nu i se iartă”, a accentuat Mocanu.

Potrivit politicianului, noul candidat la funcţia de premier, Chiril Gaburici, va fi o persoană docilă lui Plahotniuc, iar în componenţa noului executiv se vor regăsi personajele corupte, anterior respinse de Leancă. În aceste condiţii, situaţia din Republica Moldova se va agrava şi mai mult, iar statul va intra în insolvenţă.

“Simion Furdui, care a ţinut casa partidului lui Filat, se va întoarce într-o funcţie ori la Moldova-Gaz, ori la Vamă, în locul lui Baliţchi. Personajele corupte toate ar urma să revină acum într-un nou guvern în care prim-ministru va fi unul, căruia nici nu i-am reţinut numele, dar fie că se va numi Tarlev, Greceanîi sau cum se va numi, nu contează, pentru că în spate oricum vor sta interesele lui Plahotniuc. Mergem cu paşi fermi spre o insolvenţă a statului”, a conchis Mocanu.

Liderul Mişcării Antimafie a mai spus că membrii formaţiunii pe care o conduce vor continua protestele la Parlament.

“Leancă poartă vina pentru faptul că nu a fost instalat guvernul. Aveam şansa să pornim o revoltă populară împotriva unei guvernări care are pe mâna sa toate resursele. Noi oricum vom fi în faţa Parlamentului la protest”, a spus Mocanu.

Sursa: www.antimafie.md

Partidul Liberal s-a pus într-o postură ridicolă 1 martie, Adunare Populară: “Moldova fără Filat! Moldova fără Plahotniuc şi Voronin!”