Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMPA

Sergiu Mocanu: Putin, tu l-ai ucis pe Nemtsov!

|versiune pentru tipar||
MPA / 3 martie 2015
Mişcarea Populară Antimafie

După asasinarea lui Nemtsov au fost pronunţate zeci de versiuni asupra crimei, de la cele mai neverosimile până la unele foarte năstruşnice. În rândul deştepţilor de serviciu care pot analiza toate fenomenele — de la cele perceptibile până la cele transcendentale, versiunea cea mai probabilă este că Putin nu avea niciun interes în uciderea lui Nemtsov, iar cei care l-au omorât, ar fi făcut acest lucru anume pentru a-l învinui pe el de acest omor brutal.

Cine ar putea fi aceşti provocatori? Americanii, ucrainenii sau opoziţia rusă — desigur, chiar Nemtsov — de ce nu? Nicio forţă obscură, situată oriunde între Casa Albă şi Constelaţia Andromeda, nu poate fi exclusă din calcul. Dacă aţi observat, oricine poate fi bănuit, numai nu Putin. Până şi Nemtsov a avut interesul propriei dispariţii, Putin — nu!

Duminică, la Moscova, a avut loc un marş de doliu în memoria lui Nemtsov. Am văzut multe ceremonii de acest fel, toate fără excepţie sunt pline de tragism. In cazul unor asasinate, la tragism se mai adaugă o rebeliune interioară, o stare de revoltă firească împotriva unei barbarii generalizate, obscure şi odioase. Ceremonia de care a avut parte Nemtsov a fost searbădă, anume searbădă, nu altfel! Am văzut chipuri blazate cu priviri insipide! Aceşti oameni nu erau consternaţi, resemnaţi, înspăimântaţi sau îndoliaţi. Mi-am închipuit că aşa arătau ruşii la ceremoniile organizate de ţari pentru execuţia publică a răzvrătiţilor din acea perioadă. Popularitatea lui Putin, la momentul asasinări lui Nemtsov, era de 87%. Nu ar fi o surpriză dacă, astăzi, popularitatea lui a mai crescut cu vreo 10%. La televiziunile ruse, unde au acces doar fanaticii regimului de la Moscova, este deplânsă soarta duşmanului lor — Nemtsov, care a fost omorât de alţi duşmani de ai lor — americani, pentru a-i provoca pe ruşi la “Maidan” împotriva lui Putin. Dacă acceptăm această logică, trebuie să admitem obligatoriu şi ipoteza că americanii nu sunt ucigaşi cinici, dar cretin incurabili care nu au nici cea mai mică închipuire de ce se întâmplă în Rusia lui Putin.

Cum poate fi oprită această schizofrenie colectivă? Eu cred că prin aplicarea faţa de Putin a prezumţiei vinovăţiei. Putin trebuie învinuit de asasinarea lui Nemtsov. Trebuie învinuit direct, nu metaforic. Nu că ar fi asasinul moral sau că poartă responsabilitatea indirectă pentru că a creat o atmosferă de ură şi intoleranţă în societate, ci la modul cel mai absurd: Putin, tu ai tras din pistol în Nemtsov! Iar Putin, care controlează totul în Rusia şi care epatează cu atotputernicia lui, să fie bun să demonstreze contrariul. Să fie bun să demonstreze cu probe concludente că nu el este cel care în plină stradă, în centrul Moscovei, lângă zidurile Kremlinului a împuşcat un om. Până la proba contrarie, orice om simplu, lider de opinie sau politic din lumea liberă este dator să spună: “Putin, tu eşti ucigaş! Tu l-ai împuşcat pe Nemtsov!”.

Există o opinie general acceptată că incendierea Reichstag-ului în 27 februarie 1933 a consolidat regimul nazist şi a generat cea mai mare tragedie umană din istoria omenirii. Această opinie este eronată şi demonstrează că lumea civilizată nu a învăţat nimic din acea lecţie pe care ne-a dat-o un alt maniac. Nu incendierea Reichstag-ului, ci reacţia liderilor statelor de la acea vreme a generat Holocaust-ul împotriva evreilor. Toţi înţelegeau ce s-a întâmplat, dar au preferat să-l creadă pe cuvânt pe Adolf Hitler. Nu anchetă imparţială trebuie să-i ceară liderii lumii lui Putin, ci să-i spună:

“Peste 82 de ani după ce Adolf Hitler a făcut cea mai mare provocare împotriva omenirii, tot pe 27 februarie, printr-un ritual satanic cunoscut numai de voi, tiranii, tu l-ai împuşcat pe Nemtsov!”

Sursa: www.sergiumocanu.md

MPA organizează mitinguri de protest în fiecare duminică: “Moldova, fără Filat! Moldova, fără Plahotniuc şi Voronin! În Europa, fără Mafie!” Sergiu Mocanu: Republica Moldova — spălătorie de bani proveniţi din crime transfrontaliere