Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţii

Reprezentanţii Partidului “ŞOR” în conferinţă de presă la Strasbourg: Lui Ilan ŞOR îi sunt încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale

|versiune pentru tipar||
 / 30 iunie 2017
Partidul “Şor”

Reprezentanţii Partidului “ŞOR” din Republica Moldova şi avocaţii Primarului de Orhei, politicianul, Ilan ŞOR, Denis Ulanov şi Iulian Balan au susţinut, ieri 29 iunie o conferinţă de presă cu tema: “Respectarea drepturilor omului şi a siguranţei personale în Republica Moldova, precum şi recenta situaţie a lui Ilan ŞOR”, în incinta APCE, Strasbourg.

La conferinţă au participat membri ai Adunării Parlamentare al Consiliului Europei, Francesco Maria GIRO, grupul politic al Partidului Popular European, Sergio Divina, precum şi experţi în domeniul drepturilor omului, reprezentanţi ai mass-media din mai multe ţări.

În cadrul conferinţei de presă, Marina Tauber, Vicepreşedintele Partidului “ŞOR” a trecut în revistă, analiza cronologică a faptelor veritabile, privind scandalul bancar din Republica Moldova, activitatea companiei KROLL pe acest caz, precum şi succesele înregistrate în mediul de afaceri de către Ilan ŞOR.

“Cu regret, din 2015 şi până în prezent, rapoartele companiei KROLL se bazează doar pe fapte publicate în presă şi nu fapte autentice, care ulterior să fie demonstrate. Mai mult, până în prezent, KROLL nu a depistat principalii beneficiari ai mijloacelor financiare sustrase”, a precizat Marina Tauber în cadrul conferinţei.

Vice-preşedintele partidului “ŞOR” a mai spus că odată cu depistarea gaurei negre, Ilan ŞOR a conlucrat cu organele de anchetă, oferind informaţii de importanţă majoră, care ulterior au contribuit la dezvăluirea unor scheme de corupţie în proporţii deosebit de mari, în rândul guvernanţilor de la putere.

Astfel, datorită informaţiilor furnizate de Ilan ŞOR, ex-premierul RM, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani închisoare pentru fapte de corupţie în cazul BEM. Totodată, în 2017, pe cazul BEM a fost condamnat la 18 ani închisoare, bussinesmanul Veaceslav Platon, implicat în scandaluri majore de spălare de bani şi furturi din sistemul bancar (ex. cazul Londromat).

“Cu toate acestea, în pofida faptului că Ilan ŞOR a conlucrat cu organele de anchetă din primele zile, şi necătând la faptul că, dânsul a fost primul care a făcut public suma de 600 mln de dolari, ceea ce de fapt şi reprezintă colapsul sau aşa zisul «Furtul Miliardului», cifră confirmată peste un an de zile şi de Compania de investigaţie KROLL, Ilan ŞOR a fost reţinut, fiindu-i aplicată măsura preventivă şi ţinut în arest la domiciliu un an de zile”, a declarat Marina Tauber.

Totodată, Marina Tauber precizează că, familia lui Ilan ŞOR avea succese în afaceri încă din anul 1991, business care, ulterior a fost dezvoltat de către Ilan ŞOR: “La vârsta de 18 ani, Ilan ŞOR continuă să dezvolte businessul, ce include companii duty-free şi alte asociaţii obşteşti”.

În cadrul conferinţei, Marina Tauber, a făcut o retrospectivă a reformelor majore implementate într-un timp foarte scurt de către Primarul Ilan ŞOR, în oraşul Orhei.

De asemenea, potrivit Marinei Tauber, “Timp de aproape doi ani de zile, aflându-se mereu sub presiuni, tânărul de 30 ani, în speranţa de a schimba situaţia RM, se lansează în sfera politică, realizând proiecte sociale care se bucură de un succes printre rândurile pensionarilor şi familiilor cu venituri mici din Republica Moldova”.

Totodată, prin prisma respectării principiilor fundamentale ale omului în Republica Moldova, avocatul Denis Ulanov a precizat: “ne aflăm aici, în incinta Consiliului Europei, pentru a sesiza presa internaţională, membrii Consiliului Europei şi deputaţii Parlamentului European cu privire la respectarea drepturilor fundamentale şi libertăţilor omului în Republica Moldova, care sunt încălcate vehement în cazul lui Ilan ŞOR. Pledăm pentru nevinovăţia lui Ilan ŞOR şi ne exprimăm nemulţumirea în legătură cu sentinţa de condamnare a liderului politic. Noi vom continua lupta pentru demonstrarea nevinovăţiei lui Ilan ŞOR”.

La rândul său, avocatul Iulian Balan a menţionat în cadrul conferinţei de presă următoarele: “vom merge la CEDO, în cazul în care Ilan ŞOR nu va beneficia de un proces echitabil. Sperăm ca argumentele noastre vor fi auzite şi luate în calcul atât de instituţiile de drept din Republica Moldova, cât şi cele internaţionale. Pledăm pentru nevinovăţia lui Ilan ŞOR şi continuăm să considerăm că acest dosar este unul motivat politic, iar constrângerile şi presiunile la care este supus liderul politic şi Primarul de Orhei, Ilan ŞOR, vin în contradicţie cu valorile europene, pe care Republica Moldova îşi doreşte să le îmbrăţişeze”.

La sfârşitul conferinţei de presă au urmat o rundă de întrebări, jurnaliştii presei internaţionale s-au arătat interesaţi de cazul lui Ilan ŞOR,precum şi de reformele înregistrate de liderul politic şi echipa sa.

Mai mult, cu susţineri au venit şi un grup de Europarlamentari, menţionând că “puteţi conta pe sprijinul nostru, împreună vom obţine victorie în cazul lui Ilan ŞOR”.

Delegaţia Partidului “ŞOR”, împreună cu echipa de apărare a liderului politic, se află într-o vizită oficială la Consiliul Europei, unde au avut o serie de întrevederi cu deputaţi europeni şi membri ai CE, în cadrul cărora au discutat pe larg cazul lui Ilan ŞOR.

De asemenea, amintim că, această vizită este o continuare a întrevederilor reprezentanţilor lui Ilan ŞOR desfăşurate la începutul lunii iunie, la Strasbourg, în cadrul cărora mai mulţi Europarlamentari s-au arătat interesaţi de problema încălcării drepturilor civile şi a libertăţilor în Republica Moldova, în special, în cazul “ŞOR”.

Sursa: partidulsor.md

Delegaţia Partidului “ŞOR” a avut astăzi prima dintre cele patru întrevederi programate cu reprezentanţii Parlamentului European la Strasbourg Ilan Şor — invitat să efectueze o vizită la Parlamentul European