Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

PAD este împotriva iniţiativei AIE de a reduce pragul de 61 de voturi necesare alegerii Preşedintelui prin referendum

|versiune pentru tipar||
PAD / 16 ianuarie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

“AIE încearcă să profite de lehamitea pe care ei înşişi au provocat-o în mintea şi sufletul oamenilor prin aceste încercări de chemare sau de propuneri adaptate de soluţionarea a crizei”, a declarat vice-preşedintele PAD, Corneliu Gurin astăzi, în cadrul unui briefing de presă.

Acesta a punctat că referendumul iniţiat de către partidele Parlamentare este de facto cererea ca poporul să renunţe la democraţie şi puterea sa de decizie.

AIE vine sa îi ceară poporului să renunţe pentru totdeauna la alegerea Preşedintelui. Adică să renunţe la un mecanism al democraţiei direct. După toate gafele făcute în ultimul timp, după toate problemele create şi expunerea lor în societate, actualele partide parlamentare parcă ar veni să spună cetăţenilor “daţi-ne voie să facem ce vrem în Parlament” sau “daţi-ne voie să rămânem la putere cât vrem noi”.

În cadrul briefingului, Corneliu Gurin a menţionat că poziţia Partidului Acţiunea Democratică este categoric contra şi a reamintit Guvernanţilor că pragul de 61 de voturi este garanţia democraţiei.

“Nu am văzut norma legală şi ce ne propun deputaţii, dar s-a lăsat a înţelege că va fi redus pragul de participare. Respingem acest lucru şi considerăm că actuala normă constituţională nu trebuie modificată hazardat şi nu trebuie expusă unui referendum subit.”

Vice-preşedintele PAD a reamintit că partidele parlamentare au promovat ideea suveranităţii poporului, iar acum vin cu un referendum, idee care se bate cap în cap.

“Să ne amintim că partidele parlamentare care astăzi promovează prezentarea la acest vot, de multe ori au spus că articolul 78 din Constituţie a permis stabilirea democraţiei în Republica Moldova”, a menţionat Gurin, specificând totodată că principalul partid aflat la guvernare i-a făcut campanie electorală militând pentru alegerea Preşedintelui în mod direct de către cetăţeni. “Prin declaraţia de ieri, PLDM-ul renunţă la 4 ani de luptă, îşi trădează alegătorii şi se dedă în continuare jocurilor politice”, a concluzionat Corneliu Gurin.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Corneliu Gurin a dat citire unei declaraţii oficiale a Partidului Acţiunea Democratică cu privire la aservirea proceselor democratice intereselor politice de grup.

Sursa: www.mihaigodea.md

Vlad Filat şi deputaţii din Parlament au primit o dedicaţie din partea OT PAD Declaraţie privind aservirea proceselor democratice intereselor politice de grup