Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Declaraţie privind aservirea proceselor democratice intereselor politice de grup

|versiune pentru tipar||
PAD / 16 ianuarie 2012 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică condamnă intenţia celor trei partide parlamentare de a organiza un referendum constituţional pentru a evita dizolvarea Parlamentului, instituţie care nu a reuşit să rezolve criza politică legată de alegerea Preşedintelui Republicii Moldova.

Prin decizia anunţată ieri, partidele componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană propun întregii societăţi să asiste la întreruperea subită a procesului constituţional democratic de alegere a şefului statului, proces intrat în faza finală şi care urma să se soldeze fie cu alegerea şefului statului, fie cu dizolvarea Parlamentului.

În loc de finalizarea procesului de alegeri, care şi aşa a fost tărăgănat abuziv, cele trei partide parlamentare insistă să se menţină la putere prin mijloace pretins democratice, invocînd perfid “voinţa cetăţenilor” şi pretinzînd epuizarea tuturor căilor de soluţionare a crizei politice.

În acelaşi timp, Parlamentul ales la 28 noiembrie 2010 nu a întreprins măsurile constituţionale de depăşire a crizei politice, a mimat încercările de negocieri şi de soluţionare a crizei politice şi a ratat mai multe posibilităţi de soluţionare a acesteia.

Partidul Acţiunea Democratică constată că ideea desfăşurării unui referendum constituţional nu aparţine cetăţenilor, ea are doar un singur scop — menţinerea la putere a forţelor politice care au acces în Parlament cu ceva timp în urmă şi care nu au reuşit să rezolve cele mai elementare probleme ale statului şi societăţii, au discreditat instituţia legislativului şi au generat un nivel de pesimism social fără precedent.

Partidul Acţiunea Democratică constată că dorinţa de menţinere a pîrghiilor puterii ce aduc foloase politice, administrative şi financiare a prevalat asupra doctrinelor şi scopurilor programatice ale celor trei partide. Astfel:

Partidul Acţiunea Democratică respinge hotărât propunerea privind iniţierea referendumului constituţional în formula propusă de Alianţa pentru Integrare Europeană.

Partidul Acţiunea Democratică pledează pentru redarea suveranităţii Poporului, prin asigurarea alegerilor directe ale Preşedintelui Republicii Moldova şi alte mecanisme necesare în acest scop, rămînînd astfel singurul partid cu reprezentare parlamentară care nu renunţă la ideile programatice.

Solicităm partidelor membre ale AIE să renunţe la ideea hazardată de organizare a referendumului constituţional şi să epuizeze toate căile constituţionale existente pentru depăşirea crizei, fără a se deda la experimente noi şi periculoase pentru viitorul demoсratic al ţării. În cazul eşuării alegerii şefului statutului toate partidele parlamentare: şi cele din majoritate şi cele din opoziţie trebuie să-şi recunoască incapacitatea şi să-şi asume responsabilitatea pentru declanşarea alegerilor anticipate.

Sursa: www.mihaigodea.md

PAD este împotriva iniţiativei AIE de a reduce pragul de 61 de voturi necesare alegerii Preşedintelui prin referendum Corneliu Gurin: “Deputaţii sunt masochişti — după atâtea palme de la popor, mai vor încă una”