Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Declaraţie cu privire la folosirea cinică a incidentului nefericit de la punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşi-Galaţi

|versiune pentru tipar||
PAD / 20 ianuarie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică constată cu îngrijorare duplicitatea autorităţilor Republicii Moldova în relaţiile bilaterale cu România şi Uniunea Europeană, precum şi timiditatea acestora faţă de Kremlin şi Tiraspol.

Puterea de la Chişinău a condamnat incidentul de la punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti-Galaţi cu fraze aproape identice celor folosite în cazul condamnării omorului săvârşit de militarul rus pe teritoriul Republicii Moldova la Vadul lui Vodă. Menţionăm, de asemenea, reacţia întârziată a autorităţilor faţă de asasinarea lui Vadim Pisari de către aşa numiţii pacificatori ruşi la 1 ianuarie şi graba cu care au condamnat incidentul de la frontiera cu România.

În aceste zile, Ambasada României la Chişinău este asaltată de partide xenofobe şi antieuropene în timp ce autorităţile Republicii Moldova tac cu laşitate.

Suntem de acord că orice violenţă este regretabilă, dar subliniem faptul că România este un stat european, iar incidentul a avut loc la frontiera Uniunii Europene. Între Republica Moldova şi România există instrumente şi acorduri juridice legitime şi fireşti pentru a clarifica circumstanţele incidentului şi pentru a fi trase la răspundere persoanele care se fac vinovate.

În acest context, declaraţiile populiste ale autorităţilor moldoveneşti de condamnare a incidentului au fost emise absolut gratuit din dorinţa penibilă de a arăta o agresivitate cel puţin egală cu cea afişată faţă de autorităţile de la Kremlin. Mai mult, declaraţiile lor nu au fost încă urmate de o explicaţie clară a contextului profund diferit al acestui incident.

Autorităţile de la Chişinău, prin lipsa lor de curaj şi de verticalitate, devin complici taciţi la protestele antieuropene şi extremiste organizate în faţa ambasadei României şi decredibilizează din nou Republica Moldova ca partener şi actor internaţional responsabil.

Atitudinea oficialilor moldoveni este cu atât mai greu de înţeles în condiţiile în care statul Român a fost şi rămâne un apărător loial al suveranităţii Republicii Moldova şi un avocat constant al integrării europene al ţării noastre.

Partidul Acţiunea Democratică condamnă cu hotărâre cinismul forţelor politice care folosesc un incident nefericit pentru a-şi promova mesajele xenofobe şi antieuropene şi care încearcă să distragă astfel atenţia opiniei publice de la adevăratul pericol reprezentat de aşa numitele forţe pacificatoare ruseşti.

Amintim că aceleaşi partide şi grupări au tăcut laş sau chiar mai mult, au fost apărători servili ai militarului rus ucigaş şi ai ambasadorului Federaţiei Ruse, Valerii Kuzimin, care la nici o zi după tragedie umilea toţi moldovenii şi profana memoria victimei.

Partidul Acţiunea Democratică cere partidelor din arcul guvernamental să ia o atitudine clară, echilibrată şi sinceră în privinţa problemei enunţate. Îndemnăm actuala guvernare să colaboreze strâns cu autorităţile statului român pentru a aduce deplină lumină în cazul de la punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti-Galaţi.

De asemenea, aşteptăm o reacţie promptă şi echilibrată din partea factorilor de răspundere şi o informare echidistantă a cetăţenilor cu privire la desfăşurarea anchetei.

Partidul Acţiunea Democratică face un apel către toate forţele politice proeuropene şi către societatea civilă, să ia atitudine şi să transmită un mesaj clar cetăţenilor pentru a nu permite folosirea incidentului de la frontiera cu UE în scopul diminuării gravităţii asasinatului de la Vadul lui Vodă din 1 ianuarie 2012 sau pentru a înrăutăţi relaţiile de bună vecinătate cu România.

Declaraţia PAD: “Încă un an fără Integrare Europeană, Libertate, Democraţie şi Bunăstare” PAD iniţiază referendum pentru alegerea directă a Preşedintelui, reducerea numărului de parlamentari şi schimbarea sistemului electoral pentru alegerea deputaţilor