Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

PAD iniţiază referendum pentru alegerea directă a Preşedintelui, reducerea numărului de parlamentari şi schimbarea sistemului electoral pentru alegerea deputaţilor

|versiune pentru tipar||
PAD / 21 ianuarie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică (PAD) a decis astăzi, 21 ianuarie 2012, iniţierea unui referendum constituţional autentic, care să răspundă la aşteptările şi necesităţile cetăţenilor Republicii Moldova. Decizia a fost adoptată în cadrul Consiliului Politic Naţional convocat în şedinţă extraordinară.


La referendumul constituţional, iniţiat conform procedurilor stabilite de Codul electoral, Partidul Acţiunea Democratică va propune un proiect de revizuire a Legii Supreme, care să prevadă:

“Decizia de astăzi este o continuare firească a acţiunilor iniţiate şi realizate pînă în prezent de Partidul Acţiunea Democratică şi are ca scop reformarea reală, democratică şi responsabilă a sistemului politic şi a clasei politice din Republica Moldova. Finalitatea acestor acţiuni urmează să fie redarea suveranităţii Poporului şi garantarea exercitării responsabile şi eficiente a puterii delegate de cetăţeni. Asigurarea legăturii deputatului cu alegătorii din circumscripţia de unde este ales va spori calitatea şi randamentul aleşilor poporului, va reduce posibilitatea accederii în Parlament a persoanelor dubioase şi puţin cunoscute, va spori competiţia democratică în cadrul partidelor şi astfel va reduce din influenţa autoritară necontrolată a liderilor de partid”, a subliniat în contextul discuţiilor de la Consiliul Politic Naţional, preşedintele PAD, Mihai Godea.

Partidul Acţiunea Democratică va informa în continuare opinia publică şi factorii abilităţi despre modul în care urmează să fie implementate deciziile adoptate astăzi de Consiliul Politic Naţional al partidului.

Menţionăm că PAD respinge ideea anunţată de liderii AIE de a iniţia un referendum constituţional privind reducerea numărului de deputaţi necesari pentru alegerea în Parlament a Preşedintelui ţării.

Declaraţie cu privire la folosirea cinică a incidentului nefericit de la punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşi-Galaţi Foaia de parcurs pentru soluţionarea crizei politice şi restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile politice ale statului