Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Foaia de parcurs pentru soluţionarea crizei politice şi restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile politice ale statului

|versiune pentru tipar||
PAD / 25 ianuarie 2012 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică a semnalat de fiecare dată erorile comise în procesul politic şi derapajele de la principiile democraţiei autentice. Am acţionat pentru a asigura respectarea normelor constituţionale şi legale în activitatea Parlamentului, Guvernului, a instituţiilor publice şi în activitatea partidelor politice implicate în procesele de guvernare. Aceste mesaje şi intervenţii sînt auzite şi chiar dacă nu se recunoaşte public, acţiunile noastre au produs deja efecte cu impact major.

Ne propunem să acţionăm şi în continuare cu aceeaşi responsabilitate şi promptitudine, sporind eficienţa intervenţiilor noastre, iar situaţia actuală ne oferă suficiente prilejuri în acest sens, domeniul principal de atenţie la moment fiind soluţionarea crizei politice şi restabilirea încrederii în principalele instituţii politice ale statului: Parlament, Guvern, Preşedintele ţării.

Constatăm că partidele parlamentare, atît cele care constituie majoritatea parlamentară, cît şi opoziţia, nu au reuşit soluţionarea crizei politice şi continuă să aplice diverse tertipuri: unii pentru a se perpetua la guvernare, alţii — pentru a se revanşa şi a reveni la putere. Acţiunile majorităţii parlamentare se realizează la limita legalităţii, prin modelarea şi subordonarea legislaţiei intereselor politice ale momentului, situaţii inadmisibile într-un stat de drept şi democratic. Acţiunile opoziţiei se caracterizează prin intoleranţă, lipsă de respect şi în mare parte — prin propagandă mincinoasă, tăinuind propriile defecte şi insuccese ale guvernării de 8 ani.

Pentru depăşirea situaţiei actuale, Partidul Acţiunea Democratică consideră necesare un şir de acţiuni hotărîte, de ordin legal, politic şi social, pe care le vom întreprinde în cel mai apropiat timp şi pe care trebuie să le cunoască toţi cetăţenii Republicii Moldova:

  1. Sesizarea Curţii Constituţionale a Republicii Moldova pentru verificarea constituţionalităţii unor prevederi ale Legii cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova. În special, vor fi vizate modificările operate în anii 2010–2011, care acordă posibilităţi de tergiversare a procedurii de alegere şi amînare a dizolvării legislativului pe motivul eşuării alegerii şefului statului: introducerea termenului “rezonabil”; amînarea alegerilor pe motivul neînregistrării candidaţilor; constatarea desfăşurării alegerilor doar dacă participă cel puţin 61 de deputaţi ş.a. Sesizarea va fi depusă la Curtea Constituţională la 27 ianuarie 2012.
  2. Elaborarea şi introducerea în procedură parlamentară a unui şir de modificări în Legea cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova şi în alte acte legislative, cu scopul reglementării juridice clare a: termenelor de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova; procedurilor de votare secretă şi a consecinţelor încălcării acestora; a consecinţelor boicotării alegerilor prin neînregistrarea candidaţilor, lipsa deputaţilor de la şedinţa specială a Parlamentului, deteriorarea buletinelor de vot; răspunderii juridice (contravenţionale, penale şi constituţionale) pentru violarea secretului votului. Proiectul va fi lansat spre consultări şi dezbateri la 1 februarie 2012.
  3. Iniţierea în conformitate cu prevederile Codului Electoral a unui referendum constituţional autentic, care să răspundă la aşteptările şi necesităţile cetăţenilor Republicii Moldova. La referendumul constituţional, Partidul Acţiunea Democratică va propune un proiect de revizuire a Legii Supreme, care să prevadă:
    • alegerea directă a Preşedintelui ţării, prin sufragiu universal, egal, secret, direct şi liber exprimat;
    • reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71;
    • stabilirea expresă în Constituţie a sistemului mixt de alegeri parlamentare, prin care 35 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid în circumscripţia electorală naţională prin vot preferenţial, iar 36 de deputaţi să fie aleşi în circumscripţii uninominale teritoriale. În aşa mod, se va asigura legătura directă între alegători şi aleşi, între necesităţile cetăţenilor şi agenda legislativului, se va asigura democratizarea vieţii interne a partidelor politice.

Textul amendamentelor la Constituţie va fi lansat în procedură spre consultări şi dezbateri la 15 februarie 2012.

Partidul Acţiunea Democratică înaintează aceste măsuri în calitate de foaie de parcurs pentru soluţionarea crizei politice şi restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile politice ale statului şi rămîne deschis pentru colaborare cu toate forţele politice şi toţi cei care îşi unesc viitorul cu Repubica Moldova.

PAD iniţiază referendum pentru alegerea directă a Preşedintelui, reducerea numărului de parlamentari şi schimbarea sistemului electoral pentru alegerea deputaţilor Grupul formatorilor de opinie s-a consultat cu liderii Partidului Acţiunea Democratică