Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Comunicat privind solicitarea controlului constituţionalităţii Legii cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PAD / 27 ianuarie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Deputatul Mihai Godea, liderul Partidului Acţiunea Democratică, a depus astăzi la Curtea Constituţională o sesizare cu scopul de elimina toate pârghiile neconstituţionale care sunt folosite de actualul legislativ pentru tergiversarea alegerii Preşedintelui.

Astfel, sesizarea depusă solicită verificarea constituţionalităţii următoarelor prevederi:

După cum a confirmat anterior Curtea Constituţională, alegerea Preşedintelui Republicii Moldova constituie o prerogativă şi o obligaţie a Parlamentului, transmisă legislativului şi deputaţilor de către Popor — unicul deţinător al suveranităţii naţionale, iar neînregistrarea unor candidaturi sau tergiversarea procesului de alegere a şefului statului constituie neexecutare a dispoziţiilor constituţionale care prevăd că în exerictarea mandatului — deputaţii sînt în serviciul poporului şi nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.

În sesizare se menţionează că modificările operate în Lege pe parcursul anilor 2009–2011 contravin dispoziţiilor art.1 alin.(3), art.2, art.7, art.15, art.68, art.72, art.78, art.135 şi art.140 ale Constituţiei Republicii Moldova. Astfel, reglementările incluse de Parlament în Legea organică cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova nu conţin norme procedurale, dar instituie noi reglementări şi interpretări cu caracter constituţional.

Mihai Godea mai solicită Curţii Constituţionale să constate că neexecutarea obligaţiei constituţionale de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova să atragă răspunderea constituţională — lipsirea de mandat prin dizolvarea Parlamentului.

Serviciul de presă al Partidului Acţiunea Democratică

Preşedintele PAD, Mihai Godea, s-a întâlnit cu şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel PAD a lansat spre dezbatere publică proiectul de lege Pentru Alegerea Legală a Preşedintelui