Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Interpelare privind acuzaţiile aduse judecătorilor Curţii Constituşionale

|versiune pentru tipar||
PAD / 17 februarie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Mihai Godea cere Procuraturii Generale să examineze acuzaţiile de corupere aduse Curţii Constituţionale de către demnitarii de rang înalt.

Deputatul Mihai Godea, Preşedintele Partidului Acţiunea Democratică a depus astăzi o interpelare Parlamentară prin care cere Procuraturii Generale să examineze acuzaţiile de corupere aduse Curţii Constituţionale de către preşedintele Parlamentului Marian Lupu, Prim-ministrul Vlad Filat şi ministrul Justiţiei Oleg Efrim.

“Noi toţi împreună am fost martorii la modul destul de controversat în care s-a luat decizia privind neconstituţionalitatea lichidării instituţiilor specializate. Am fost cu toţii martori la o serie de acuzaţii destul de dure care au sunat de la o parte de demnitari de rang înalt şi mă refer la domnul preşedinte al Parlamentului Marian Lupu, prim-ministrul Vlad Filat, ministrul Justiţiei Oleg Efrim.

Aceşti demnitari au acuzat de corupţie, şi chiar la modul direct au a acuzat că judecătorii au luat bani pentru a emite această decizie a curţii”, a declarat Mihai Godea în cadrul unui briefing de presă care a avut loc astăzi 17 februarie înainte de şedinţa în plen a Parlamentului.

În aceeaşi ordine de idei, Mihai Godea, a mai adăugat următoarele: “Am aşteptat ca PG să se autosesizeze aşa cum s-au autosesizat instituţiile abilitate în urma declaraţiilor fostului deputat Veaceslav Platon. Aşteptam ca şi PG să facă acelaşi lucru în cazul acuzaţiilor foarte grave care au sunat la adresa judecătorilor Curţii constituţionale. Din păcate nu s-a întâmplat. O să ajutăm noi procuratura generală, pentru că şi eu în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ca şi alţi deputaţi, dar şi orice cetăţean al Republicii Moldova, să aflu dacă aceste grave acuzaţii au ceva la bază”.

Potrivit deputatului Mihai Godea, sintagmele “influienţarea şi coruperea deciziilor” (declaraţii făcute pe 10 februarie 2012 de către preşedintele Parlamentului, preşedinte Interimar, Marian Lupu), “interese economice”, “sume mari de bani”, “afectarea intereselor statului” (declaraţii fost făcute pe 10 februarie 2012 de către primul ministru Vladimir Filat), “investiţii în decizia Curţii Constituţionale”, “adoptarea unei decizii abuzive” (declaraţii făcute pe data de 9 februarie 2012 de către ministrul Justiţiei, domnul Oleg Efrim) sunt acuzaţii grave, iar Procuratura Generală trebuie să examineze circumstanţele enunţate în declaraţiile demnitarilor publici de prim rang şi să-i audieze suplimentar pe aceştia în scopul verificării întrunirii condiţiilor pentru intentarea urmăririi penale pe articolele 324 (corupere pasivă) 325 (corupere activă), 326 (traffic de influenţă), articolul 327 (abuzul de putere sau abuzul de serviciu).

Vă amintim că la 9 februarie 2012, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, a declarat neconstituţionale prevederile articolelor 3, 15 din Legea 163, din 22 iulie 2011 “Pentru modificarea şi completarea unor acte legislative privind Reforma Instituţiilor Judecătoreşti Specializate”. Imediat după pronunţarea deciziei respective au fost expuse opinii ale unor demnitari de rang înalt, privind influienţarea deciziilor magistraţilor Curţii Constituţionale.

Serviciul de presă al PAD

Propunerile PAD Pentru Alegerea Legală a Preşedintelui vor fi examinate de Comisia Juridică a Parlamentului Echipa de la Ungheni a fostului partid AMN a aderat la Partidul Acţiunea Democratică