Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Partidul Acţiunea Democratică salută decizia nobilă a Camerei Deputaţilor şi a Senatului României

|versiune pentru tipar||
PAD / 3 aprilie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică salută decizia nobilă a Camerei Deputaţilor şi a Senatului României, precum şi exemplul oferit de clasa politică românească de solidarizare unanimă în cazul unei decizii politice majore — ratificarea celui de-al doilea Protocol Adiţional între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. Ajutorul material generos şi necondiţionat de 100 milioane de euro oferit de România pentru Republica Moldova reconfirmă încă odată bunele intenţii ale statului vecin şi rolul său benefic pentru dezvoltarea statului nostru.

În contrast cu acest exemplu de responsabilitate politică, constatăm cu regret lipsa de consecvenţă şi de sinceritate a Guvernului de la Chişinău în raport cu statul vecin, dar şi cu propriile promisiuni.

Regretăm, cu această ocazie, lipsa de verticalitate a Premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, care, chiar în aceste zile, îşi reconfirmă oportunismul şi lipsa de principii, căutând explicaţii şi pretexte pentru a renunţa la promisiunea făcută în 2009 — întoarcerea Istoriei Românilor în şcoli. Suntem de acord că pentru toţi contează conţinutul manualului de istorie, dar subliniem că denumirea manualului şi al obiectului este o garanţie tocmai a conţinutului acestuia. Altfel, sub denumirea generică de “Istorie”, birocraţii de azi şi de mâine vor putea introduce neadevăruri şi mutilări ale istoriei. Există suficiente exemple în acest sens.

Amintim că, drept urmare a promisiunilor guvernului condus de Vlad Filat de a restabili adevărul istoric, România a donat manuale de Istorie pentru toţi elevii moldoveni, pentru a ajuta la realizarea intenţiilor pe care le-a considerat sincere. Observăm cu îngrijorare, că pe lângă încălcarea propriilor promisiuni, Premierul a găsit de cuviinţă să sancţioneze obraznic şi orgolios poziţia legitimă a Ambasadorului României, a cărui nedumerire faţă de lipsa de consecvenţă a guvernării de la Chişinău este cât se poate de firească.

Singura scuză a Premierului Filat este că sfera sa personală de competenţă profesională se reduce la drept şi mai ales la dreptul afacerilor, dar în acest caz considerăm un gest de bun simţ din partea sa de a lăsa dezbaterile istorice, precum şi cele diplomatice pe seama colegilor săi calificaţi.

În acelaşi context, salutăm poziţia demnă şi principială a Ministrului Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi care, contrar presiunilor politice din partea propriului partid, a insistat asupra unei decizii juste şi nu a lăsat adevărul istoric să devină victimă a compromisurilor politice. Îl asigurăm pe dl Şleahtiţchi de deplinul sprijin în intenţia sa curajoasă de a spune lucrurilor pe nume, în aceste acţiuni fiind susţinut de cea mai mare parte a societăţii, de intelectuali şi de toţi cei cărora le pasă de viitorul ţării şi de viitorul copiilor acestei ţări.

Ne exprimăm speranţa ca dezbaterile şi tensiunile artificiale şi nesănătoase din societate şi din Guvern să înceteze, iar eforturile actualei guvernări să fie canalizate pentru realizarea reformelor promise cetăţenilor şi inclusiv a celor 10 angajamente pe care şi le-au asumat la solicitarea Partidului Acţiunea Democratică.

În acelaşi timp, ne asumăm dreptul de a monitoriza modul în care fondurile alocate de statul român vor fi folosite de autorităţi, pentru a nu permite ca lipsa de onestitate şi oportunismul demonstrat deja de unii membri ai guvernului să deraieze acest ajutor sincer şi generos spre interesele înguste ale unor lideri politici de la Chişinău.

Serviciul de presă al Partidului Acţiunea Democratică
Sursa: www.padm.md

Ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova, Excelenţa sa, Mehmet Selim Kartal, s-a întâlnit cu Mihai Godea, preşedintele PAD Liderii PAD şi reprezentanţii AIE dezbat propunerile din primul angajament comun