Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Liderii PAD şi reprezentanţii AIE dezbat propunerile din primul angajament comun

|versiune pentru tipar||
PAD / 3 aprilie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Astăzi, 3 aprilie 2012, Liderii Partidului Acţiunea Democratică împreună cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare ale AIE, au participat la o şedinţă comună în care au analizat proiectul de lege nr.316, înaintat de deputatul Mihai Godea în scopul asigurării constituţionalităţii şi legalităţii procesului de alegere a şefului statului.

În cadrul grupului de lucru, preşedintele PAD Mihai Godea şi vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin, au subliniat că adoptarea proiectului de lege este necesară pentru crearea cadrului legal care să nu permită pe viitor tergiversarea alegerii şefului statului şi vicierea procedurilor respective.

În rezultatul discuţiilor, deputaţii AIE au susţinut o serie de amendamente şi au expus obiecţiile lor în privinţa reglementărilor propuse de PAD. Aceştia au avut rezerve la propunerea ca alegerile să fie considerate eşuate în cazul că nu este înregistrat nici un candidat pentru funcţia de Preşedinte sau în cazul că nu este asigurat cvorumul de participare la şedinţa specială a cel puţin trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi.

De asemenea, deputaţii alianţei de guvernare au propus completarea cu noţiuni şi definiţii a reglementărilor referitoare la sancţionarea contravenţională pentru încălcarea secretului votului, cu scopul de a determina aplicarea principiului votului secret la toate etapele votării şi pentru a elucida faptele şi acţiunile concrete prin care se poate produce încălcarea secretului votului.

Amintim că modificarea legislaţiei în scopul asigurării legalităţii şi constituţionalităţii alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova (în baza proiectului de lege nr.316 din 15.02.2012) este primul angajament din cele 10 propuse de PAD şi asumate de liderii AIE, în contextul alegerii Preşedintelui Republicii Moldova din 16 martie 2012.

Discuţiile asupra proiectului de lege vor continua în cadrul şedinţei Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi, care îşi va desfăşura lucrările public, pe data de 4 aprilie 2012, începând cu ora 10.00, presa având acces.

Sursa: www.padm.md

Partidul Acţiunea Democratică salută decizia nobilă a Camerei Deputaţilor şi a Senatului României Partidului Acţiunea Democratică îşi întăreşte rândurile la Sângerei