Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

PAD apreciază răspunsul Guvernului la solicitarea de rechemare a Ambasadorului Neguţa!

|versiune pentru tipar||
PAD / 25 aprilie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică salută decizia Guvernului de a rechema Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi consideră adecvată reacţia executivului la solicitarea de rechemare din funcţie a lui Andrei Neguţa, făcută de către Preşedintele PAD, deputatul Mihai Godea, pe 12 aprilie curent.

Chiar dacă, iniţial, reacţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene la declaraţiile ambasadorului Neguţa a fost firavă şi timorată, faptul că cererea legitimă a Partidului Acţiunea Democratică a fost examinată şi satisfăcută în termen restrâns denotă existenţa la nivel guvernamental a anumitor capacităţi de reacţie în cazuri de gravitate sporită. De asemenea remarcăm că există voinţă politică pentru a stăvili atentatele la suveranitate şi independenţa Republicii Moldova şi sperăm să observăm reacţii la fel de hotărâte şi pe viitor

Aşteptăm ca procedurile de rechemare a ambasadorului în Federaţia Rusă să fie efectuate conform uzanţelor diplomatice, dar în termene cât mai restrânse. Totodată, aşa cum a fost solicitat pe 12 aprilie, este important ca toţi ambasadorii şi reprezentanţii diplomatici ai Republicii Moldova peste hotare să primească instrucţiuni de rigoare privind comportamentul şi poziţiile pe care trebuie să le exprime în privinţa problemelor ce vizează interesul naţional şi securitatea Republicii Moldova. Cu acest prilej, subliniem necesitatea convocării la Chişinău a reuniunii extraordinare a conducătorilor misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, pentru consultări şi instrucţiuni de rigoare.

Totodată, reiterăm adresarea publică către Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care, în calitatea sa de garant al suveranităţii şi independenţei ţării, urmează să acorde atenţie specială la numirea ambasadorilor Republicii Moldova peste hotare, asigurând că aceştia vor reprezenta în primul rând interesele ţării şi ale poporului.

Partidul Acţiunea Democratică consideră necesar un proces de consultare cu mediul experţilor din societatea civilă, inclusiv cu reprezentanţii diasporei, în privinţa candidaţilor propuşi pentru funcţiile diplomatice. În acest fel se va asigura calitatea şi legitimitatea sporită a procesului în cauză şi în consecinţă va asigura ca Republica Moldova să fie reprezentată peste hotare de către persoane cu cea mai mare probitate, de către cei mai destoinici şi bine pregătiţi cetăţeni ai ţării noastre.

Pentru a facilita procesul de evaluare şi consultare asupra candidaţilor la funcţiile diplomatice, Partidul Acţiunea Democratică va pregăti în regim de urgenţă un proiect de lege privind perfecţionarea cadrului legislativ în domeniul serviciului diplomatic şi îl va prezenta în Parlament în calitate de iniţiativă legislativă a deputatului Mihai Godea, liderul PAD. În acest sens, ne declarăm dispuşi să colaborăm cu toţi cei interesaţi şi vom examina toate propunerile înaintate.

Serviciul de presă PAD
Sursa: www.padm.md

Declaraţie cu privire la agresiunea diplomatică a Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova PAD a arborat Tricolorul peste Nistru