Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Declaraţie cu privire la agresiunea diplomatică a Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PAD / 20 aprilie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Demoratică constată cu îngrijorare că autorităţile Republicii Moldova au admis cedări fără precedent în procesul de regelementare a conflictului transnistrean precum şi în raporturile diplomatice directe cu Federaţia Rusă.

Partidul Acţiunea Democratică condamnă cu fermitate recunoaşterea “rmn” ca participant cu drepturi egale în procesul de negocieri. Calificăm acest gest ca pe un precent grav ce va alimenta şi mai mult pretenţiile secesioniste ale autoritatilor nerecunoscute de la Tiraspol şi va fi folosit ca bază de negocieri pentru înaintarea unui proiect de federalizare a Republcii Moldova.

În acelasi timp, acceptarea de către Guvernul Republicii Moldova a deciziei unilaterale a Federatiei Ruse de a deschide un consulat pe teritoriul controlat de autorităţile separatiste de la Tiraspol, este o eroare gravă care nu va contribui la consolidarea relaţiilor cu Moscova ci va încuraja alte acţiuni provocatoare din partea Kremlinului.

Cooperarea necondiţionată şi docilă de care dau dovadă autorităţile moldoveneşti în raport cu Federaţia Rusă nu face decât să confirme că modelul agresiv şi obraznic de negocieri pe care l-a aplicat Dmitri Rogozin la Chişinău este unul eficient pentru partea rusă şi va fi aplicat şi în continuare.

În ultimele săptămâni Republica Moldova a fost victima unei campanii diplomatice agresive din partea Federaţiei Ruse. În acelaşi timp, constatăm că pretenţiile şi aroganţa de care dau dovadă autorităţile de la Kremlin, sunt o consecinţă directă a timidităţii şi ezitării

autorităţilor Republicii Moldova, care au tolerat în mod repetat multiple declaraţii şi acţiuni provocatoare ale reprezentaţilor Federaţiei Ruse dar şi a propriilor reprezentanţi diplomatici în această ţară — necesitatea rechemării din funcţie a Ambasadorului Neguţă şi a convocării reuniunii ambasadorilor la Chişinău nu a fost o simplă declaraţie a Partidului Acţiunea Democratică, ci o atenţionare asupra stării dezastruase a lucrurilor în diplomaţia moldovenească.

Partidul Acţiunea Democratică atenţionează că orice altă ezitare poate pune în pericol însăşi statalitatea Republicii Moldova şi cere autorităţilor de la Chişinău să denunţe public şi internaţional presiunile şi agresiunea diplomatică din partea Federaţiei Ruse şi să solicite sprijinul comunităţii internaţionale.

Cerem autorităţilor Republicii Moldova să reacţioneze promt şi dur la declaraţiile lui Dmitrii Rogozin, atât la cele ce vizează politica internă a Republicii Moldova cât şi la cele referitoare la procesul de reglementare a conflictului Transnistrean. Cerem, deasemenea,

autorităţilor moldoveneşti să solicite insistent înlocuirea lui Dmitri Rogozin din funcţiile de reprezentant special pentru Transnistria şi copreşedinte al Comisiei interguvernamentale de cooperare economică, funcţii incompatibile cu declaraţiile şi interesele pe care le promovează atît de agresiv.

Partidul Acţiunea Democratică îşi exprimă convingerea că numai prin acţiuni ferme şi poziţii clar exprimate Republica Moldova îşi poate redobândi credibilitatea ca actor internaţional atât în procesul de soluţionare a diferendului transitrean cât şi în procesul de integrare europeană.

Serviciul de presă al PAD
Sursa: www.padm.md

Mesaj de Paşti adresat de către Mihai Godea, preşedintele PAD PAD apreciază răspunsul Guvernului la solicitarea de rechemare a Ambasadorului Neguţa!