Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea avertizează asupra înţelegerilor de cartel din piaţa de asigurări a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PAD / 18 septembrie 2012 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Piaţa asigurărilor din Republica Moldova este în pericol din cauza unor înţelegeri de cartel prin care 6 companii de asigurări încearcă să blocheze accesul în piaţă a alte 12 companii de asigurări şi peste 70 de brokeri, a avertizat public preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, în cadrul unui briefing de presă desfăşurat la Chişinău astăzi 18 septembrie 2012.

Mihai Godea a descris scenariul care se pregăteşte pe piaţa de asigurări a Republicii Moldova şi realizarea căruia va conduce la destabilizarea, din nou, a pieţei financiare, la obţinerea unui monopol administrat în cartel şi la preluarea forţată a resurselor a zeci de agenţi economici.

Potrivit deputatului, cele 6 companii de asigurări care au dreptul de a emite Cartea Verde şi-au sincronizat acţiunile şi, începând cu data de 10 septembrie 2012, au demarat procesul de reziliere în masă a contractelor de intermediere cu companiile de brokeraj. În acest mod clienţii sunt forţaţi să procure Cartea Verde direct de la unul din cei 6 care au iniţiat această manevră, iar prin diferite scheme sunt încurajaţi să renunţe şi la celelalte servicii de asigurări prestate de către brokeri, spre exemplu Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto.

Astfel companiile mai mici de asigurări şi companiile de brokeraj sunt împinse spre faliment facilitând astfel preluarea lor de către cele 6 companii care iniţiat această schemă şi transformarea lor în reprezentanţe locale. “Putem considera că asistăm la un atac de tip raider împotriva firmelor de brokeraj pe piaţa de asigurări.”, a subliniat Mihai Godea.

Mihai Godea susţine că nu doar angajaţii din domeniu vor avea de suferit dar şi cetăţenii Republicii Moldova, care vor deveni ostaticii unui cartel care îşi impune controlul asupra pieţei de asigurări, unde vor dicta regulile şi drepturile clienţilor. În plus, piaţa financiară va fi din nou destabilizată şi decredibilizată.

“Dacă această manevră va fi dusă până la sfârşit şi intenţia celor care vor să monopolizeze piaţa de asigurări va fi dusă până la capăt, vom urmări cum investitorii oneşti pleacă din această piaţă şi această piaţă se va închide pentru alţi investitori, pentru că nimeni nu va veni să-şi lase banii aici, într-un mediu absolut neprietenos pentru activitatea economică în domeniul asigurărilor” a avertizat liderul PAD.

Pentru ca situaţia să nu degenereze după scenariul descris, preşedintele PAD, în calitatea sa de deputat a expediat astăzi o interpelare oficială către Comisia Naţională a Pieţei Financiare şi către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei şi a solicitat oficial Comisiei Economie, Buget şi Finanţe a Parlamentului Republicii Moldova să analizeze în şedinţă situaţia creată.

Potrivit preşedintelui PAD, brokerii nu au întreprins până acum nici o măsură de prevenire a acţiunilor celor 6 companii care vor să monopolizeze piaţa asigurărilor din cauza fricii, anume din această cauză Partidul Acţiunea Democratică a decis să se implice în rezolvarea situaţiei create.

“De ce nu au reacţionat brokerii? De ce nu reacţionează celelalte companii care nu au dreptul să vândă Cartea Verde ? În opinia noastră, după mai multe consultări şi discuţii cu mai mulţi brokeri, cu mai multe companii de asigurări, am înţeles un lucru — frica. Ba mai mult, o parte dintre cele 6 companii au fost împotriva acestei decizii, dar prin diferite presiuni politice şi economice au fost nevoite să se conformeze de aceea agenţii economici din piaţa de asigurări a Republicii Moldova, pur şi simplu tac.”, a concluzionat Mihai Godea.

Găsiţi mai jos două scrisori ale companiilor de asigurări care au fost expediate către companiile de brokeraj, precum şi textile interpelărilor oficiale expediate de către Preşedintele PAD.

Sursa: www.padm.md

Apelul Preşedintelui Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea către angajaţii Ministerului de Interne şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate Partidul Acţiunea Democratică: minim 20 de zile fără obligaţia vinietei pentru cetăţenii moldoveni stabiliţi peste hotare