Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Apel către Congresul Asociaţiilor Diasporei Moldoveneşti din Străinătate

|versiune pentru tipar||
PAD / 11 octombrie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică salută participanţii la Congresul Asociaţiilor Diasporei Moldoveneşti din Străinătate şi consideră oportună această manifestaţie pentru a îndemna reprezentanţii diasporei să punem împreună presiune asupra autorităţilor de la Chişinău, în scopul de a corecta politicile promovate de actuala guvernare în raport cu cetăţenii din ţără şi cei plecaţi peste hotare.

Amintim că Partidul Acţiunea Democratică a obţinut în urma negocierilor din martie 2012, angajamente clare, semnate de toţi liderii Alianţei pentru integrare Europeană, prin care actuala guvernare şi-a asumat garantarea prin lege a neimpozitării remitenţelor de peste hotare, precum şi crearea unei autorităţi centrale responsabile de protecţia cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare şi de reintegrarea socială a celor reveniţi acasă.

În ultimele luni, am constatat cu îngrijorare, că liderii AIE au uitat în mod ruşinos de angajamentele asumate şi chiar mai mult, prin iniţiativele promovate de Guvern şi subdiviziunile subordonate executivului se încalcă flagrant angajamentele asumate de către AIE şi se intenţionează discriminarea şi persecutarea nu doar a cetăţenilor care lucrează peste hotare, dar şi a rudele acestora de acasă.

Dintre măsurile promovate recent amintim: promovarea mecanismului de impozitare indirectă îndreptat şi asupra veniturilor cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă peste hotare; introducerea unei taxe de drum exagerat de mari pentru automobilele ce nu sînt înmatriculate în Republica Moldova, indiferent de apartenenţa sau aflarea acestora pe teritoriul ţării; majorarea taxelor de import la diferite bunuri; intenţia de a retrage ajutoarele sociale pentru cetăţenii plecaţi la muncă peste hotare şi pentru rudele acestora etc. Avalanşa de impozite, taxe şi sancţiuni ne spune un singur lucru: Guvernarea, în loc să facă ceva pentru cei de acasă şi pentru cei plecaţi, lupta şi cu unii şi cu alţii, de parcă ar vrea să nu mai vadă oamenii întorşi acasă, de parcă ar vrea ca şi cei rămaşi să plece şi să rămînă doar “oamenii lor”.

Partidul Acţiunea Democratică a luat o atitudine fermă faţă de aceste abuzuri. Remarcăm în acest context, că la 10 octombrie 2012, proiectul de lege care prevede introducerea vinietei la preţuri exorbitante a fost respins de către Comisia parlamentară pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, la propunerea deputatului Mihai Godea, liderul PAD. Această victorie a fost posibilă datorită eforturilor consolidate ale PAD precum şi în urma reacţiilor dure din partea organizaţiiilor din diaspora, iar acest fapt este dovada vie a faptului că împreună putem reuşi să stopăm politicile iresponsabile care afectează cetăţenii Republicii Moldova din ţară şi de peste hotare.

În continuare, vom formula amendamente la legislaţia din domeniul politicilor fiscale şi la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, ne vom implica activ în dezbaterea acestora nu doar în Parlament, dar şi la nivel public, pentru că este un interes public.

Drepturi legitime ale migranţilor moldoveni trebuie apărate şi promovate cu cea mai mare insistenţă, iar pentru obţinerea lor este esenţială vocea consolidată şi puternică a diasporei moldoveneşti. În acest scop, recomandăm Congresului Asociaţiilor Diasporei Moldoveneşti din Străinătate să solicite în mod solidar:

În această perioadă critică, Partidul Acţiunea Democratică şi-a propus ca obiectiv major protejarea drepturilor migranţilor moldoveni şi asigură organizaţiile din diaspora moldovenească de suportul deplin atât în faţa autorităţilor de Chişinău, cît şi în ţările gazdă, prin toate mijloacele politice şi juridice de care dispunem.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Sursa: www.padm.md

Comisia Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică a Parlamentului a respins, la propunerea lui Mihai Godea, proiectul de Lege 2120 din 27.09.2012 (vinieta) PAD impune guvernarea să respecte cetăţenii