Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Declaraţia Fracţiunii Partidului Acţiunea Democratică în consiliul raional Sîngerei

|versiune pentru tipar||
PAD / 6 noiembrie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Stimaţi consilieri,

Aţi fost omniprezenţi la şedinţele desfăşurate deja pe parcursul a unui an şi martori oculari ai comportamentului consilierilor din Fracţiunea Partidului Acţiunea Democratică. Permanent fiind în opoziţie constructivă, ne-am străduit să venim la şedinţe cu viziuni, opţiuni, propuneri corecte şi concrete pentru a contribui la eficientizarea activităţii Consiliului raional, serviciilor respective.

A expirat un an de activitate, de guvernare a coaliţiei PCRM + PLDM, care se aude numai pe sine, refuză colaborarea şi nu-şi aduce aportul la dezvoltarea socio-economică a raionului.

Astfel, preşedintele raionului, contrar prevederilor legale, a refuzat să prezinte raportul despre activitatea socio-economică a raionului pe parcursul anului 2011. Nu a ieşit în faţa consilierilor cu evaluarea respectivă nici după expirarea unui an de guvernare a raionului. A neglijat propunerea noastră de a alcătui pentru anul bugetar 2012 un Program raional de finanţare prioritară a proiectelor. Astăzi ni se propune spre aprobare Proiectul de dezvoltare strategică a raionului pentru perioada 2012-2020, mai utopic decât programul “Sat moldovenesc” elaborat, uitat şi nerealizat de comunişti. Un program cu puţine argumente ştiinţifice, ireal şi fără o acoperire financiară concretă.

Raionul a cedat din poziţii la majoritatea indicilor economici. Desigur, e şi vina secetei, dar e şi randamentul scăzut în activitatea secţiilor CR: economie, agricultură şi industrie, care n-au conştientizat până astăzi menirea lor în structura şi conţinuturile activităţii economice, elaborării şi promovării proiectelor, efectuării achiziţiilor de lucrări, servicii, resurse etc.

Împovărarea agricultorilor cu impozite şi lăsarea lor de izbelişte în faţa secetei şi a altor calamităţi, nesusţinerea business-ului mic şi mijlociu deja duc la micşorarea bazei impozabile a raionului.

Deja câţiva ani la rând investim în reparaţia fondurilor fixe în domeniul ocrotirii sănătăţii, dar nu şi în calitatea serviciilor medicale. Există o lipsa totală de viziune în prestarea serviciilor medicale inaccesibile pentru omul de rând. Aici se mai adaugă implicarea unor medici în rol de complice în procesul de vânzare frauduloasă a medicamentelor. Consiliul de Administrare a spitalului raional şi ale oficiilor de sănătate din localităţile raionului n-au nici o grijă. Aceasta se referă şi la calitatea alimentării elevilor, otrăvirii în masă la ceremonii etc.

Optimizarea sistemului educaţional din raion s-a rezumat la închiderea şcolilor în sate, la schimbarea şefului DE şi crearea în domeniul educaţional pe parcursul unui an întreg a unei situaţii de nervozitate, stresantă nu numai pentru cadrele didactice şi manageriale, dar şi pentru elevi şi părinţi. Optimizarea s-a mărginit la achiziţionarea autobuselor de carton la preţ de limuzine de lux, care duc lipsă de piese de rezervă necesare la moment şi nu posedă un sistem eficient de alimentare cu combustibil. La insistenţa preşedintelui, raionul este campion la promovarea legii discriminatorii în privinţa pedagogilor pensionari şi neachitarea indemnizaţiilor legale cadrelor care au rămas fără serviciu. Suferă calitatea drumurilor şi condiţiile în care sunt transportaţi copiii. În acelaşi timp, pedagogilor şi elevilor nu li se achită stimulările pentru performanţele obţinute în cadrul concursurilor raionale şi republicane. Secţiile Tineret şi Sport, Cultură şi Culte irosesc banii publici cu puţinele colective şi puţinii participanţi la activităţile raionale în care sunt antrenaţi în majoritatea cazurilor aceiaşi elevi, dar nu tinerii de 18–35 ani din satele raionului care-şi distrug sănătatea şi viitorul prin barurile din sate. Coaliţia majoritară a fericit raionul cu o conducere aşa cum este ea. Dumnealor promovează politica de cadre în aceeaşi cheie. Spre deosebire de raionul Teleneşti, astăzi noi avem 8 servicii raionale conducătorii cărora sunt aduşi din alte localităţi ale republicii. Angajaţilor competenţi şi cu experienţă din aceste servicii nu li se oferă stimularea şi şansa de a creşte în funcţie.

Sfidarea bunului simţ şi ofensa adusă lucrătorilor din domeniul asistenţei sociale şi cel educaţional rămâne astfel pe obrazul celor obraznici şi pe cel al Preşedintelui de raion. Este inadmisibil ca interesul public să fie mai prejos decât interesul de partid sau personal, promovat cu preţul de fraudării legislaţiei respective în cadrul concursurilor respective.

În legătură cu rebutul respectiv şi alte neregularităţi depistate în activitatea conducerii şi CR, luând în consideraţie că de aceeaşi părere sunt şi alţi consilieri din toate fracţiunile existente în CR, noi, consilierii din Fracţiunea Partidului Acţiunea Democratică, în semn de protest, declarăm că şi în continuare vom monitoriza activitatea, vom participa la dezbateri, vom veni cu propuneri concrete de îmbunătăţire a cadrului decizional, dar nu vom participa la procedura de vot!

Fracţiunea Partidului Acţiunea Democratică:

Sursa: www.padm.md

Conducerea PAD a comemorat 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a eroilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici PAD — Un an de la Constituire