Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Viorel Chivriga: Ce s-a întâmplat la Breansk este un pumn aplicat în plină figură agenţilor economici!

|versiune pentru tipar||
PAD / 21 noiembrie 2012 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Iresponsabilitatea, corupţia şi politicile proaste promovate de guvernare sunt adevăratele calamităţi care au afectat agricultura Republicii Moldova în 2012, se arată într-o analiză prezentată de vicepreşedintele Partidului Acţiunea Democratică, Viorel Chivriga, în cadrul unei conferinţe organizate astăzi, 21 noiembrie, la Chişinău.

“Situaţia din agricultură va influenţa negativ aşteptările optimiste ale Guvernului la creştere economică în anul 2012. Odată, cu reducerea drastică a producţiei agricole cu peste 20 la sută, majoritatea instituţiilor internaţionale şi naţionale, care monitorizează situaţia economică din Moldova, au redus estimările privitoare la creşterea economică până la imediata apropiere de cifra 0. Vă aduc aminte, că la începutul anului, PAD a venit cu estimări, care arătau exact o astfel de creştere economică…” a precizat Viorel Civriga.

În 2012, productivitatea majorităţii culturilor agricole s-a redus enorm iar în anul viitor, din această cauză întreaga populaţie va plăti preţuri mult mai mari pentru alimente şi în primul rând vor fi afectate gospodăriile casnice din mediul rural.

După criza din domeniul agricol este evident că în mediul rural mult mai multe familii vor atinge pragul sărăciei extreme şi drept consecinţă directă exodul populaţiei peste hotare va căpăta amploare în anul 2013.

Este de bun simţ concluzia că Guvernul nu are capacitatea sa gestioneze situaţia din agricultura nici în anii proşti, nici în anii buni la fel cum astfel de capacităţi lipseau şi guvernării comuniste.

Ceea ce este încă mai jenant este procesul de repartizare a ajutoarelor venite de peste hotare pentru locuitorii din mediul rural afectaţi de secetă. Utilizarea neraţională şi incorectă a loturilor de seminţe oferite de guvernele României şi Ucrainei va produce o dublă daună. În primul rând sunt afectaţi destinatarii legitimi, ţăranii la care nu au ajuns aceste ajutoare internaţionale şi în al doilea rând este afectată grav credibilitatea ţării atât în relaţiile bilaterale cu statele donator cât şi în general în comunitatea internaţională.

De asemenea la alocarea mult mediatizatelor ajutoare financiare guvernamentale pentru diminuarea efectelor secetei din anul 2012 nu s-a ţinut cont că sumele sunt foarte mici şi sunt alocate cu întârziere şi nu vor ajuta practic deloc agenţii economici din sectorul animalier şi vegetal.

În planul competitivităţii în regiune, pe piaţa internaţională, autorităţile Republicii Moldova nu numai că nu protejează agenţii economici ci din contră unii funcţionari blochează intenţionat accesul produselor de origine moldovenească pe teritoriul ţărilor CSI şi a Uniunii Europene.

“Ce s-a întâmplat la Breansk este un pumn aplicat în plină figură agenţilor economici. Persoanele care au fost implicate în astfel de acţiuni trebuie să fie eliminate din funcţiile publice. Actuala guvernare nu se deosebeşte de cea comunistă, sunt aceleaşi metode.”, a subliniat vicepreşedintele PAD, Viorel Chivriga.

La capitolul viziune şi reformă situaţia este de asemenea deplorabilă şi nu generează mari speranţe pentru viitor. În mare măsură nu sunt realizate măsurile de reformă din planul de acţiuni pentru implementarea şi realizarea strategiei naţionale de dezvoltare durabilă a complexului agroindustrial al Republicii Moldova (2008–2015). Mai mult ca atât, această strategie naţională nu este cunoscută de o bună parte din angajaţii MAIA, inclusiv decidenţi, dar si a structurilor subordonate ministerului, se mai arată în analiza menţionată.

Precizăm că în primele trei trimestre ale anului curent, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei) a marcat 78,4% faţă de perioada respectivă a anului 2011. Preţurile medii de vânzare la produsele agricole de către întreprinderile agricole au crescut faţă perioada respectivă a anului 2011 cu 11,3%. Preţurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat în medie cu 8,3% şi la cele animaliere — cu 19,1%. Totodată, în sectorul animalier, efectivul de animale s-a diminuat cu peste 10 la sută.

Sursa: www.padm.md

Mihai Godea: Cu cât mai transparent va fi mecanismul de finanţare a partidelor, cu atât mai democratic va fi procesul alegerilor Călin Popescu Tăriceanu: Suntem gata să oferim Partidului Acţiunea Democratică mai mult decât o mână de ajutor!