Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Declaraţie privind negocierile moldo-ruse pentru deschiderea unui consulat la Tiraspol

|versiune pentru tipar||
PAD / 27 noiembrie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică consideră total incorectă şi îngrijorătoare poziţia Guvernului Republicii Moldova de a insista asupra continuării negocierilor cu reprezentanţii Kremlinului în vederea deschiderii unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol.

Modul total netransparent în care decurg consultările între emisarii ruşi şi moldoveni, lipsa demnităţii de care dau dovadă unii demnitari de la Chişinău în raport cu omologii de la Kremlin şi ignorarea totală a opiniei publice de la Chişinău, ne fac să credem pe bună dreptate că unii lideri politici din actuala alianţă de guvernare umăresc o agendă proprie de relaţii externe. Le reamintim acestor lideri că mandatul de care se bucură le-a fost oferit de către Poporul Republicii Moldova pentru a-l reprezenta demn şi în interesul naţional. Orice excepţie de la acest principiu se califică drept trădare naţională.

Menţionăm că acceptarea în continuare a discuţiilor cu Dmitrii Rogozin, în condiţiile în care acesta şi-a exprimat deschis dispreţul faţă de suveranitatea Republicii Moldova, ignorând voit opinia Preşedintelui Republicii, este o dovada supremei laşităţi şi lipsei de verticalitate din partea celor care discută serios cu asemenea “emisari”.

Este ferma noastră convingere că un consulat rus în enclava separatistă ar putea fi deschis doar atunci când raioanele de est vor reintra în câmpul constituţional şi sub controlul administrativ al Republicii Moldova, şi numai dacă această necesitate va fi evidentă la acea etapă.

Secretizarea discuţiilor, atât cu oficialii de la Kremlin cât şi cu reprezentanţii regimului nerecunsocut de la Tiraspol, demonstrează că aceste discuţii nu urmăresc interesul public. În acelaşi timp, ignorarea cu rea voinţă a Şefului Statului şi a cetăţenilor Moldovei delegitimează negocierile duse de actualul Guvern, iar rezultatele acestor negocieri sunt prin definiţie nule.

Mai mult, constatăm că amestecul total neprofesionist a relaţiilor economice, politice şi personale în procesul de negocieri a dus la pierderi majore pentru Republica Moldova: eşuarea negocierilor pentru un nou contract pe termen lung cu GazProm, acceptarea cel puţin declarativă a unui consulat rus la Tiraspol, cedări fără precedent faţă de regimul separatist şi încurajarea abuzurilor regimului de la Tiraspol. Cel mai grav lucru este ca deja nici măcar liderii alianţei de guvernare nu mai pot face singuri diferenţa unde se termină discuţiile lor private cu amicii de la Kremlin şi Tiraspol, şi unde încep negocierile oficiale.

Partidul Acţiunea Democratică a contestat vehement modul ocult în care Guvernul înţelege să negocieze independenţa, suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova. În aceste condiţii PAD îşi rezervă dreptul de a contesta prin toate mijloacele legale orice decizie luată de comun acord, de către executivul de la Chişinău şi cel de Kremlin, care contravine interesului naţional!

Sursa: www.padm.md

A fost constituită Organizaţia Teritorială Făleşti a Partidului Acţiunea Democratică Mihai Godea: Consultările cu diaspora nu au fost decât teatru ieftin pentru a acoperi încă o “luare sub control”