Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea: Consultările cu diaspora nu au fost decât teatru ieftin pentru a acoperi încă o “luare sub control”

|versiune pentru tipar||
PAD / 29 noiembrie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Declaraţia deputatului Mihai Godea cu privire la instituirea aşazisului birou pentru relaţia cu diaspora în cadrul Cancelariei de Stat

Domnilor deputaţi, onorată asitenţă,

Consider necesară această intervenţie mai ales pentru colegii care fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană. Sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră îşi aminteşte destul de clar promisiunile partidelor din care faceţi parte făcute cetăţenilor moldoveni de peste hotare. Cred ca singurii deputaţi din sală care nu au mizat foarte mult pe votul moldovenilor de peste hotare au fost deputaţii comunişti. Din contra, acestora le-a fost veşnic frică de votul celor plecati.

Vă mai amintiţi si ce le-aţi promis? Eu da!

Cinismul cu care o decizie cu efecte majore a fost parcă ascunsă sub preş de Guvern mie mi se pare revoltător. Vouă nu vi se pare? Decizia Guvernului de a numi conducerea biroului pentru relaţiile cu diaspora nu ne-a surprins dar ne-a confirmat de fapt bănuielile că toată mascarada şi consultările cu diaspora nu au fost decât teatru ieftin pentru a acoperi încă o “luare sub control”. De data aceasta este vorba de luarea sub control a relaţiilor cu diaspora.

Din nefericire în acest proces au fost implicaţi şi plimbaţi pe drumuri sute de reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti. Nu analizăm şi nici nu negăm competenţele domnului Victor Lutenco în materie de migraţie dar să numeşti ca “între altele” şeful unei instituţii promisă diasporei în 3 campanii electorale, este cel puţin ciudat şi sfidător faţă de concetăţenii noştri de peste hotare.

Partidul Acţiunea Democratică a insistat în repetate rânduri pentru înfiinţarea unui Minister pentru relaţiile cu diaspora, iar argumentele noastre au fost clare:

În baza acestor argumente am pus această condiţie în lista celor 10 angajamente pe care le-am soliciat liderilor Alianţei pentru Integare Europeană înainte de a vota Preşedintele în luna martie a acestui an. Liderii partidelor din alianţa de guvernare, adică şefii voştri de partid, au subsemnat acestor angajamente. După cum vedem nu le-a păsat nici de angajamentele asumate şi semnate nici de promisiunile pe care le-au făcut diasporei.

Sunt convins ca mulţi dintre dumneavoastră stimaţi colegi v-aţi întâlnit în această vară cu partenerii din diaspora care au venit la Chişinău. Mulţi din aceşti lideri de opinie din diaspora sunt membri în partidele voastre. Mă întreb ce le-aţi spus. Sunt convins că nu le-aţi promis un birou creat pe sub mână în cancelaria guvernului!

Consider injustă şi ruşinoasă decizia executivului şi modul în care au tratat până acum relaţiile cu diaspora. Această decizie vine să completeze parcă alte decizii proaste precum interoducerea vignetei, impozitarea indirectă şi mai nou iniţiativa care prevede confiscarea averilor care nu pot fi justificate care va ameninţa bunurile şi siguranţa migranţilor moldoveni care se reîntorc în ţară.

Vă întreb stimaţi colegi: asta aţi promis voi moldovenilor care şi-au sacrificat tinereţile muncind printre străini? În campaniile elctorale, când vă întâlneaţi cu moldoveni stabiliţi peste hotare le-ati promis că banii lor greu munciţi vor fi consideraţi bani “ilegali” la revenirea în ţară? Le-aţi promis că orice şefuleţ de la fisc ori de la serviciile sociale va putea să intre cu japca în casa părinţilor lor şi să îi ia la întrebări de unde au primit bani?

Le-aţi promis că la revenirea acasă vor fi obligaţi să plătească taxe de drum la fel ca turiştii străini?

Eu sunt convins că nu şi sunt convins că multora dintre dumneavoastră, oameni pe care îi respect, vă este ruşine să vă priviţi în ochi concetăţenii de peste hotare.

Eu personal nu văd deja diferenţă între ceea ce făcea PCRM ca să sperie migranţii moldoveni şi ceea ce face actuala putere. Singura diferenţă este că cel puţin PCRM-ul nu a reuşit să-şi bage mâna în buzunarele migranţilor. Actuala putere, însă, e în plină acţiune.

Spuneam la începutul acestei intervenţii că singurii deputaţi din sală care au mizat mau puţin pe votul migranţilor moldoveni sunt cei de la PCRM. Pentru că timp de 8 ani, după ce au creat un sistem de furt la nivel de stat, au ajuns să le fie frică de votul celor de peste hotare. De votul celor care nu erau afectaţi de propaganda internă din acei ani.

După toate aceste acţiuni ale actualei alianţe de guvernare luate împotriva moldovenilor care muncesc peste hotare, credeţi-mă pe cuvânt că veţi ajunge la următoarele alegeri să vă fie la fel de frică de votul celor de peste hotare! Mai frică chiar decât vă va fi de proprii şefi de partid!

Vă mulţumesc.

Sursa: www.padm.md

Declaraţie privind negocierile moldo-ruse pentru deschiderea unui consulat la Tiraspol Aprobat in Parlament! Cenzura şi presiunile asupra mass media vor deveni infracţiuni penale