Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Aprobat in Parlament! Cenzura şi presiunile asupra mass media vor deveni infracţiuni penale

|versiune pentru tipar||
PAD / 29 noiembrie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Cei care vor recurge la aplicarea cenzurii în mass-media publică, sau vor împiedica activitatea mass-media şi a jurnaliştilor vor fi sancţionaţi penal. Astăzi, 29 noiembrie 2012, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal al Republicii Moldova, prin care cazurile de cenzură în mass-media publică, precum şi împiedicarea activităţii mass-media sunt calificate drept infracţiuni penale. Iniţiativa legislativă a fost înaintată de către preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, deputatul Mihai Godea.

Partidul Acţiunea Democratică aminteşte că în luna octombrie 2010 a intrat în vigoare Legea cu privire la libertatea de exprimare, adoptată cu scopul de a garanta exercitarea dreptului la libera exprimare, echilibrul între asigurarea dreptului la libera exprimare şi apărarea onoarei, demnităţii, reputaţiei profesionale şi vieţii private şi de familie ale persoanei. Mihai Godea a fost unul dintre coautorii acestui act legislativ.

Legea cu privire la libertatea de exprimare interzice cenzura şi prevede expres că cenzura în mass-media publică, precum şi împiedicarea ilegală intenţionată a activităţii mass-mediei, atrage răspundere penală. Cu toate acestea, pînă în prezent Codul penal nu a fost completat cu reglementări care ar sancţiona cenzura sau împiedicarea activităţii mass-media şi se atestă cazuri cînd funcţionarii vizaţi de anumite publicaţii încearcă să exercite presiuni asupra instituţiilor mass-media şi a jurnaliştilor.

Legea votată de Parlament prevede sancţionarea penală a cenzurii în mass-media publică, împiedicării ilegale a activităţii instituţiei mass-media sau a angajatului acesteia.

Adoptarea modificărilor va determina funcţionarii să se abţină de la exercitarea presiunilor împotriva mass-media şi va contribui la garantarea libertăţii de exprimare în Republica Moldova, conform standardelor internaţionale în materie.

Sursa: www.padm.md

Mihai Godea: Consultările cu diaspora nu au fost decât teatru ieftin pentru a acoperi încă o “luare sub control” PAD va sprijini candidatura lui Cristian David (PNL România) în alegerile pentru Senatul României