Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea depusă de deputatul Mihai Godea

|versiune pentru tipar||
PAD / 16 iulie 2013
Partidul Acţiunea Democratică

Astăzi, 16 iulie, Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea depusă de deputatul Mihai Godea, Preşedintele PAD, privind incompatibilităţile statutului alesului local.

Astfel, aleşii locali care şi-au obţinut deja mandatul, nu cad sub incidenţa legii nr. 168, prin care în iulie trecut s-au operat modificări la Legea cu privire la Statutul alesului local. Potrivit acesteia, una dintre noile prevederi stabileşte că angajatii subdiviziunilor adminstraţiei publice locale devin incompatibili cu funcţia de ales local, adică de consilier local sau raional. În acest mod, categorii largi de cetăţeni, precum profesori, învăţatori, angajaţi ai caselor de cultură, ai spitalelor raionale etc sunt forţaţi să renunţe la locul lor de muncă, dacă vor să activeze ca şi consilieri locali sau raionali.

Legea a intrat în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce impunea chiar şi pe cei aleşi deja în anul 2011 să se supună prevederilor date.

În pledoaria prezentată în faţa Curţii Constituţionale de către Alexandru Lipcanu, reprezentantul mandatat al deputatului Mihai Godea, se arată că, aplicarea noilor restricţii în timpul mandatului este neconsituţională, întrucât la momentul votului nu se putea şti depre viitoarele modificări legislative.

Mai mult, formularea foarte generală din lege include categorii largi de cetăţeni în lista celor incompatibili cu funcţia de ales local şi lasă loc pentru abuzuri de natură politică.

De asemenea, Alexandru Lipcanu a atras atenţia că modificările legislative contestate nu sunt nici măcar necesare ca principiu, deoarece exista şi până la votarea acestor modificări o legislaţie clară, care proteja independenţa alesului local, precum Legea Nr. 436, din 28.12.2006, privind Administraţia publică locală şi Legea Nr. 16, din 15.02.2008, cu privire la conflictul de interese.

Menţionăm că, potrivit CEC, în baza noilor norme legale, până la momentul de faţă au fost primite sesizări din partea Cancelariei de Stat în privinţa a 56 de consilieri locali şi raionali, printre care se numără funcţiile de şef de bibliotecă în sat, acompaniator al corului din sat, director de grădiniţă din sat, director de gimnaziu din sat etc.

Partidul Acţiunea Democratică a luat act de hotărârea Curţii Constituţionale, iar, în spiritul şi litera legii supreme, Conducerea PAD nu comentează decizia CC.

Sursa: www.padm.md

PAD va demara “Revoluţa de catifea” în sistemul educaţional PAD s-a întrunit în şedinţa Consiliului Politic Naţional