Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

PAD va demara “Revoluţa de catifea” în sistemul educaţional

|versiune pentru tipar||
PAD / 12 iulie 2013 | 
Partidul Acţiunea Democratică

“În timpul apropiat, Partidul Acţiunea Democratică va demara o campanie prin care elevii şi studenţii, învăţătorii, profesorii şi părinţii vor fi informaţi asupra drepturilor lor, drepturi pe care le au şi în legislaţia actuală, dar nu în ultimul rând, la ceea ce trebuie să însemne educaţie de calitate în Republica Moldova.”

O declaraţie în acest sens a făcut astăzi Andrei Munteanu, Magistru în Ştiinţe, membru al Biroului Politic al PAD, în cadrul conferinţei de presă “Revoluţia de catifea în sistemul educaţional”.

Andrei Munteanu susţine că Ministerul Educaţiei aplică metode agresive în evaluarea însuşirii unor materii pe care ei înşişi le recunosc ca fiind învechite şi, în mare parte, nerelevante. Potrivit lui, statul nu urmăreşte respectarea unei ambianţe favorabile în învăţământ, ba din contra, impune filtre dure de evaluare, prin care încalcă nişte principii ştiinţifice esenţiale cu privire la formarea cunoştinţelor şi abilităţilor.

De asemenea, magistrul în ştiinţe a declarat că în cadrul examenelor de Bacalaureat din acest an, elevilor li s-au impus materii şi norme educaţionale care nu corespund necesităţii lor.

“Partea conţinuturilor educaţionale trebuie să fie lăsată mediului academic şi specialiştilor calificaţi. Or, printre angajaţii Ministerului Educaţiei nu se prea observă astfel de manifestări”, a declarat magistrul.

De asemenea, Andrei Munteanu consideră că statul nu are dreptul moral să impună absolvenţii să susţină Bacalaureatul: “Statul nu mai oferă nici măcar suportul minim necesar pentru elevii săraci să poată să meargă la şcoală. Nu mai vorbim de locuri de muncă etc. Atunci, cu ce drept îşi asumă rolul de unic evaluator? Soluţia firească este ca universităţile, având autonomie universitară, să poată permite admiterea în bază de examene de admitere proprii. Iar BAC-ul poate să rămână opţional.”

Referindu-se la rolul statului în educaţie, Andrei Munteanu susţine că acesta trebuie să fie administrativ, să ofere condiţii materiale şi legale propice pentru învăţare şi dezvoltare profesională şi să apere dreptul copiilor la o educaţie de calitate.

“La moment, statul Republica Moldova îşi asumă rolul de monopolist în educaţie şi produce mai mult dezavantaje, decât avantaje, un fel de forţă de muncă calificată şi ieftină, care nu este centrată pe scopul de a căuta şi obţine avantaje comparative internaţionale”, a menţionat Andrei Munteanu.

În încheiere, magistrul a precizat: “Fiecare elev, părinte, învăţător sau profesor trebuie să fie tratat cu demnitate şi cu respect pentru drepturile sale. Activitatea noastră nu va fi orientată împotriva Ministerului, ci din contra, vom încerca în fiecare punct să colaborăm şi să-i oferim suportul nostru, atâta timp cât va fi deschis pentru valoarea adăugată, în scopul dezvoltării. Noi suntem gata să punem umărul la reformarea autentică a sistemului educaţional din Republica Moldova”.

Sursa: www.padm.md

Fotografie-omagiu şi flori în meoria victimelor deportărilor din 6 iulie 1949 Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea depusă de deputatul Mihai Godea