Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Astăzi la Chişinău a fost constituit Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu

|versiune pentru tipar||
PAS / 15 mai 2016 | 
Partidul Acţiune şi Solidaritate

În cadrul primului Congres al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), membrii delegaţi de organizaţiile teritoriale din 18 raioane ale ţării, precum şi din municipiile Bălţi şi Chişinău au votat pentru crearea noii formaţiuni politice.

Maia Sandu, fostul ministru al Educaţiei, a fost aleasă, prin vot secret, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Alegerea preşedintelui partidului, a vicepreşedinţilor, a Secretarului General şi a membrilor Biroului Permanent Naţional s-a făcut pe bază de moţiune. Conform Statutului PAS, moţiunea reprezintă oferta politică a candidatului la funcţia de preşedinte, care include planul de acţiuni pînă la următorul Congres şi lista persoanelor propuse pentru structurile de conducere ale partidului.

În discursul de introducere, Maia Sandu a spus: “La cît de discreditată este ideea de partid politic în ţara noastră, faptul că oamenii trec peste decepţii şi sînt gata să pună umărul la schimbare ne face să rămînem optimişti. Înţelegem că trebuie schimbat sistemul, dar acest lucru poate fi făcut doar prin oameni şi cu oameni. Dorim să fim un partid format de jos în sus, pe principii autentic democratice, deoarece considerăm că anume aşa poate fi reabilitată ideea de democraţie în Republica Moldova. Am mers pe o cale dificilă, dar singura corectă — cea de a asigura procese democratice pe tot parcursul şi de a promova în partid oameni integri, care nu sînt suspectaţi de acte de corupţie.”

De asemenea, în cadrul Congresului de constituire au fost aleşi vicepreşedinţii PAS — Liliana Nicolaescu-Onofrei şi Sergiu Musteaţă. Aceştia au explicat că nu au ezitat să pună umărul la mişcarea lansată cu o jumătate de an în urmă de Maia Sandu, deoarece au văzut în aceasta o şansă pentru scoaterea Moldovei din cleştele corupţiei şi asanarea clasei politice, prin aducerea unor oameni noi, integri şi cinstiţi la guvernare.

“Vom construi un partid al oamenilor pentru oameni, în care membrii sunt conştienţi de apartenenţa lor politică şi responsabili faţă de angajamentele asumate.”, a declarat Sergiu Musteaţă.

Liliana Nicolaescu-Onofrei a menţionat: “Sunt sigură că vom avea succes. Marea echipă a partidului PAS dispune de toate componentele pentru aceasta: oamenii, procesul şi rezultatul. Oameni foarte buni, foarte bine pregătiţi, proces corect, democratic şi rezultate vizibile.”

Igor Grosu, ales Secretar General al PAS, a declarat că se va concentra pe construcţia unor structuri teritoriale puternice, care să fie aproape de nevoile oamenilor şi să facă auzită vocea lor în cadrul structurilor centrale de conducere ale noii formaţiuni.

Potrivit lui Dan Perciun, membru al Biroului Permanent Naţional, “pe scena politică moldovenească a apărut în sfârşit un partid care crede cu adevărat în democraţie internă, meritocraţie şi integritate. Modul în care a fost construit partidul, de jos în sus, participativ, a demonstrat acest lucru. Atâta timp cât PAS va rămâne fidel acestor valori, va fi o forţă de neoprit, iar ceea ce s-a construit pe frică şi interese financiare, inevitabil, mai devreme sau mai târziu, se va nărui.”

Tot azi, delegaţii au adoptat Programul partidului axat pe: un sistem politic echilibrat şi integru; lupta cu corupţia; asigurarea independenţei justiţiei; o economie puternică bazată pe iniţiativa privată sănătoasă; modernizarea administraţiei publice; educaţie de calitate; agricultura şi dezvoltarea rurală; protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă; servicii de sănătate de calitate accesibile; protecţie socială adecvată; politică externă şi o diasporă puternică, activă şi implicată în dezvoltarea ţării.

Statutul PAS este un alt document adoptat în cadrul Congresului. Astfel, la nivel local, va exista Adunarea Generală a membrilor PAS şi Biroul Permanent al Organizaţiei Locale; la nivel teritorial (raional şi al municipiilor Chişinău şi Bălţi), organele de conducere politică ale PAS vor fi Convenţia Teritorială, Consiliul Politic Teritorial şi Biroul Permanent al Organizaţiei Teritoriale; la nivel naţional, organele de conducere ale PAS includ Congresul Partidului, Consiliul Politic Naţional şi Biroul Permanent Naţional. De asemenea, în cadrul PAS va exista Comisia Naţională de Integritate şi Disciplină, formată din 7 persoane (membri de partid, dar şi din afara acestuia), Comisia Naţională de Audit, din care vor face parte 3 membri, dar şi Comisiile Sectoriale de Politici Publice. Statutul PAS prevede şi posibilitatea constituirii în cadrul partidului a structurilor asociative pe categorii de vîrstă, pe domenii de interese sau pe domenii profesionale.

Urmează ca PAS să depună la Ministerul Justiţiei pachetul de acte necesare pentru înregistrarea noii formaţiuni politice.

Sursa: unpaspentru.md

  A fost lansată aripa de tineret al Partidului Acţiune şi Solidaritate