Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Comunicat de presă al Partidului Acţiune şi Solidaritate

|versiune pentru tipar||
PAS / 5 ianuarie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Biroul Permanent Naţional al PAS constată că poziţia lui Igor Dodon, cu care acesta s-a prezentat la întrevederea cu Vadim Krasnoseliskii din 4 ianuarie, contravine art.1 alin.(1) din Constituţia Republicii Moldova potrivit căruia “Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil” şi art.77 din Legea Supremă, care stipulează clar că Preşedintele Republicii Moldova “este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”.

La întrevederea din 4 ianuarie, în calitatea sa de Preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon nu s-a delimitat de poziţia PSRM, exprimată la Congresul acestei formaţiuni din 18 decembrie 2016, care prevede federalizarea ţării şi nu cere retragerea trupelor Federaţiei Ruse, ce staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Într-un mod iresponsabil, Dodon anunţă soluţii false pentru probleme a căror soluţionare nici nu ţine de competenţa Preşedinţiei. Un exemplu este promisiunea de recunoaştere de către autorităţile constituţionale a diplomelor eliberate de către instituţiile de învăţământ superior din stânga Nistrului. În orice sistem educaţional care se respectă, recunoaşterea diplomelor unei instituţii se face doar după evaluarea calităţii programelor. În situaţia în care instituţiile din stânga Nistrului nu acceptă să fie evaluate de organele competente din Republica Moldova, lea fost propusă alternativa să fie evaluate de oricare agenţie străină de asigurare a calităţii, cu condiţia ca aceasta să fie înscrisă în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior. Ministerul Educaţiei nu are dreptul să pună ştampila pe diplome emise de instituţii care nu vor să facă dovada îndeplinirii unor standarde minime de calitate.

Prin acţiunile şi declaraţiile sale, Igor Dodon recunoaşte, în mod implicit, legitimitatea structurilor anticonstituţionale din stânga Nistrului. Mai mult, el devine portavoce a acestui regim anticonstituţional.

Constatăm că derapajele antistatale ale “statalistului” Igor Dodon au devenit posibile în condiţiile unui stat captiv, aflat la cheremul lui Plahotniuc, cu un guvern implicat în afaceri obscure şi ilegale cu clanurile conducătoare din stânga Nistrului.

Partidul Acţiune şi Solidaritate atenţionează societatea şi îl avertizează pe Igor Dodon în legătură cu consecinţele grave ale încercărilor de a promova politici antistatale sub acoperirea paravanului demagogic şi cinic de preocupare faţă de “problemele oamenilor simpli”.

Suveranitatea aparţine poporului şi nu escrocilor politici ajunşi la putere prin manipularea cinică a propriilor cetăţeni.

Sursa: unpaspentru.md

Situaţia din sistemul de pensii Proiect de lege pentru combaterea traseismului politic în rândul aleşilor locali