Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Proiect de lege pentru combaterea traseismului politic în rândul aleşilor locali

|versiune pentru tipar||
PAS / 28 martie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a elaborat un proiect de lege care are drept scop combaterea traseismului politic în rândul aleşilor locali. Iniţiativa a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute astăzi, 28 martie, de către Igor Grosu, Secretar General al PAS, şi Sergiu Litvinenco, jurist, membru PAS.

Proiectul de lege prevede ca aleşii locali — consilierii locali, consilierii raionali, preşedinţii şi vicepreşedinţii de raioane, viceprimarii — să-şi piardă mandatele în cazul în care îşi vor înceta calitatea de membru (fie prin demisie, fie prin excludere) al partidului pe listele căruia au candidat în alegeri şi au obţinut mandatele. În cazul primarilor, pierderea mandatului ar urma să survină dacă aceştia vor demisiona din partidul care i-a desemnat candidaţi în alegerile locale. În acest sens, urmează a fi amendate Legea privind statutul alesului local şi Legea privind administraţia publică locală. De asemenea, proiectul prevede completarea Legii partidelor politice în sensul instituirii, la nivelul fiecărui partid, a unor proceduri echitabile şi corecte în cazurile de aplicare a sancţiunii de excludere din partid. Acest lucru este necesar în contextul în care decizia de excludere din partid, conform proiectului, va avea ca efect şi pierderea mandatului de ales local, fiind, astfel, necesar să existe reglementări care nu ar admite luarea unor decizii arbitrare.

Traseismul politic, dincolo de faptul că este un fenomen extrem de toxic, conduce la pierderea legitimităţii oricărei guvernări. Traseismul politic îndepărtează aleşii de cetăţeni şi denaturează voinţa oamenilor. Plecările masive din diverse partide, de obicei către Partidul Democrat, realizate, de cele mai multe ori, prin şantaj, corupere sau mită, reprezintă o insultă la adresa oamenilor şi o falsificare a promisiunilor făcute de politicieni. E timpul să punem interesul cetăţenilor în capul mesei, iar deciziile luate de politicienii aleşi să pornească anume de la acesta, şi nu de la interesul personal. Aşa cum Partidul Democrat, la nivel central, controlează majoritatea parlamentară şi Guvernul, chiar dacă a obţinut la alegerile parlamentare doar 15% din voturi, la fel se întâmplă şi la nivel local — chiar dacă PD a obţinut puţin peste 17% din voturile în consiliile raionale, în prezent deţine majoritatea în aproape toate consiliile raionale.

O astfel de stare de lucruri contravine principiilor de bază ale democraţiei, potrivit cărora puterea de stat este exercitată de către cei care obţin încrederea cetăţenilor la alegeri. De aceea, proiectul de lege propus este extrem de necesar, deoarece va contribui la realizarea guvernării la nivel local în conformitate cu votul acordat de către cetăţeni, şi nu prin convertirea voinţei electoratului de către Partidul Democrat.

La elaborarea proiectului a fost preluată experienţa României, unde, încă din 2006, există o reglementare cu privire la pierderea mandatului ca urmare a încetării calităţii de membru al partidului pe listele căruia alesul local a candidat şi a obţinut mandatul. De-a lungul unei perioade de peste 10 ani, în care legea respectivă este în vigoare, aceasta a fost contestată la Curtea Constituţională de mai mult de 20 de ori şi de fiecare dată Înalta Curte a recunoscut-o drept constituţională.

Participanţii la conferinţa de presă au făcut un apel către deputaţii din rândul forţelor democratice pentru ca aceştia, în eventualitatea în care susţin propunerile enunţate, să preia proiectul în cauză, să-l înregistreze oficial ca iniţiativă legislativă în Parlament, astfel încât să fie posibile dezbaterile publice, inclusiv să se solicite opinia Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.

Sursa: unpaspentru.md

Comunicat de presă al Partidului Acţiune şi Solidaritate Discursul Maiei Sandu în plenul Congresului PPE