Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Bugetul de stat ar putea încasa peste 30 de milioane de lei, dacă Comisia Electorală Centrală ar respecta cadrul normativ

|versiune pentru tipar||
PAS / 7 iunie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

În cadrul conferinţei de presă susţinute astăzi, 7 iunie 2017, Partidul Acţiune şi Solidaritate a solicitat Comisiei Electorale Centrale să someze Partidul Democrat şi alte partide, care au încasat în 2016 bani în numerar în cuantum ce depăşeşte 5050 de lei, să restituie în bugetul de stat sumele care depăşesc plafonul respectiv. Conform calculelor Promo-Lex, din totalul de 30,4 milioane de lei încasate cu încălcarea cadrului normativ, Partidul Democrat trebuie să verse în buget cea mai mare sumă — peste 29 de milioane de lei.

În loc să ceară Partidului Democrat să facă transferul de 29 de milioane de lei la bugetul de stat, CEC încearcă să găsească soluţii pentru a proteja PD-ul. Inacţiunea Comisiei Electorale Centrale denotă partizanat politic în favoarea PD-ului, partidul care trebuie să verse în buget cea mai mare sumă de bani, ignorând interesul public.

Cu privire la încălcarea cadrului normativ de către PD şi alte partide, PAS a sesizat CEC prima dată în august 2016, iar ulterior în aprilie 2017. Sesizările PAS au fost respinse de CEC pe motiv că ar exista două decizii ale instanţelor de judecată (Judecătoria Centru şi Curtea de Apel Chişinău) prin care s-a anulat pct. 32 din Regulamentul menţionat (fără a exista o soluţie irevocabilă). Lipsa unei decizii din partea CEC timp de mai mult de un an are drept scop absolvirea partidelor care au admis încălcări de la plata penalităţilor.

Conform Legii contenciosului administrativ (art. 29, alin. (1)), decizia irevocabilă a instanţelor produce efecte pentru viitor şi nu pentru trecut. Partidul Democrat a admis încălcarea prevederilor normative în 2016, iar o decizie irevocabilă a instanţelor judecătoreşti vizând legalitatea pct. 32 din Regulamentul de finanţare a partidelor ar putea fi emisă cel mai devreme în 2017. Respectiv, obligaţia vărsării de către Partidul Democrat în bugetul de stat a 29 de milioane de lei rămâne valabilă.

Partidul Acţiune şi Solidaritate cere Comisiei Electorale Centrale să pună în aplicare legea şi va transmite astăzi o scrisoare către toate instituţiile internaţionale care acordă asistenţă tehnică Comisiei Electorale Centrale, solicitându-le sprijinul pentru a determina CEC să-şi îndeplinească obligaţiunile conform legii.

Sursa: unpaspentru.md

Marşul “Taci şi mănâncă” Pe 30 iulie toţi cetăţenii sunt aşteptaţi la protest!