Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Legea cetăţeniei “prin investiţie” pune în pericol securitatea statului şi siguranţa cetăţenilor

|versiune pentru tipar||
PAS / 18 august 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

În cadrul conferinţei de presă din 17 august curent, Partidul Acţiune şi Solidaritate a informat opinia publică despre riscurile care pot surveni urmare a punerii în aplicare a legii cetăţeniei “prin investiţii” (Legea nr.283/2016), adoptată de Parlament la finele anului 2016. Conform acestei legi, străinii pot obţine cetăţenia Republicii Moldova printr-o procedură simplificată, în cazul în care fie varsă într-un fond special o sumă de bani, fie investesc în bunuri imobile sau procură hârtii de valoare de stat.

Legea respectivă a fost aspru criticată de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care a menţionat că interesele promovate “sunt în detrimentul interesului public şi cu riscuri majore pentru siguranţa şi securitatea cetăţenilor şi statului”. De asemenea, CNA a atenţionat că, în contextul crizei emigranţilor şi al ameninţării din partea terorismului, acordarea cetăţeniei Republicii Moldova prin procedură simplificată “creează un pericol iminent şi direct la adresa securităţii ţării”.

Astfel, conform acestei legi, de cetăţenia Republicii Moldova ar putea să beneficieze persoane cu trecut dubios din Federaţia Rusă, din unele state asiatice, africane sau din America Latină. De asemenea, legea poate constitui un paravan pentru legalizarea banilor furaţi, inclusiv din “furtul miliardului”, prin folosirea, ca interpuşi, a cetăţenilor străini.

Este de menţionat că proiectul privind cetăţenia “prin investiţii” a fost înregistrat în Parlament de către aceeaşi autori şi în aceeaşi zi ca şi proiectul privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, care, sub presiunea societăţii civile şi a partenerilor externi, a fost retras din agenda parlamentară în februarie 2017. Proiectul privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală a fost apreciat de CNA ca fiind un “echivalent cu cel al legalizării capitalului din afara circuitului legal, apropiindu-se de un concept al spălării banilor de provenienţă infracţională”.

În contextul riscurilor majore semnalate de CNA, PAS a depus o sesizare la Procuratura Generală prin care a solicitat să se verifice dacă în acţiunile promotorilor celor 2 proiecte de lege, în frunte cu Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, nu există elemente constitutive ale infracţiunii penale. De asemenea, printr-o altă adresă, PAS a solicitat Guvernului să nu adopte cadrul normativ pentru punerea în aplicare a legii cetăţeniei “prin investiţie” atât timp cât nu există o expertiză a partenerilor de dezvoltare, în special a Fondului Monetar Internaţional, prin care să ne asigurăm că securitatea statului şi siguranţa cetăţenilor nu sunt puse în pericol.

Sursa: unpaspentru.md

Pe 30 iulie toţi cetăţenii sunt aşteptaţi la protest! Cetăţeanul Dodon Igor — trădător de ţară