Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Plahotniuc — uzurpator al puterii de stat

|versiune pentru tipar||
PAS / 21 septembrie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Astăzi, 21 septembrie 2017, Partidul Acţiune şi Solidaritate a depus la Procuratura Generală un denunţ penal împotriva cetăţeanului Vladimir Plahotniuc pentru atragerea acestuia la răspundere penală pentru infracţiunea de uzurpare a puterii de stat (art.339 din Codul penal al RM).

Conform prevederilor constituţionale, suveranitatea aparţine poporului Republicii Moldova. Tot Constituţia spune că nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu, iar uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.

Contrar acestor prevederi constituţionale, Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, care a luat la ultimele alegeri doar 15,8% de voturi, ceea ce echivalează cu 19 mandate, şi s-a situat doar pe locul 4 în lista partidelor care au acces în Parlament, deţine la moment un număr de mandate care se apropie de o majoritate absolută, iar, împreună cu partidele-satelit, se apropie chiar de o majoritate constituţională. În numele cui exercită Plahotniuc şi Partidul Democrat puterea de stat? De către cine i-a fost delegată această putere? Răspunsul este doar unul: Plahotniuc şi Partidul Democrat exercită puterea în nume propriu, exclusiv în nume personal, această putere nefiindu-i delegată de către popor prin vot, aşa cum prescrie Constituţia ţării.

Plahotniuc controlează acum toate cele 3 puteri în stat. Puterea legislativă este controlată prin faptul că şi-a croit, prin corupţie şi şantaj, o majoritatea obedientă, precum şi prin deţinerea unei funcţii neconstituţionale — coordonator executiv al alianţei de guvernare, prin intermediul căreia ia toate deciziile în numele Parlamentului, iar Parlamentul nu este decât o maşină de vot care are drept sarcină să legifereze deciziile lui Plahotniuc.

Plahotniuc conduce puterea executivă, prin faptul că cele mai importante decizii se iau de Plahotniuc, se anunţă de Plahotniuc, iar Filip, cu tot cabinetul său de miniştri, nu fac altceva decât să se întrunească formal în şedinţă şi să adopte ceea ce le dictează Plahotniuc.

Plahotniuc controlează atât instanţele judecătoreşti, cât şi Procuratura Generală. Controlul asupra Procuraturii Generale o exercită încă de la momentul semnării anexei secrete la acordul de constituire a AIE 2, atunci când oficial procuratura a fost împărţită politic şi i-a revenit Partidului Democrat. Prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii, Plahotniuc numeşte în funcţie judecătorii ascultători care iau, ulterior, doar decizii favorabile acestuia.

Pentru aceste motive, cetăţeanul Vladimir Plahotniuc trebuie atras la răspundere penală şi declarat oficial ca uzurpator al puterii de stat — cea mai gravă crimă împotriva poporului.

Sursa: unpaspentru.md

Rezoluţia Congresului al II-lea (extraordinar) al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Schemele folosite pentru finanţarea PD şi pentru îmbogăţirea lui Plahotniuc