Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Schemele folosite pentru finanţarea PD şi pentru îmbogăţirea lui Plahotniuc

|versiune pentru tipar||
PAS / 2 octombrie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Astăzi, 2 octombrie 2017, Maia Sandu, Igor Grosu şi Sergiu Litvinenco au organizat o conferinţă de presă la tema: “Schemele folosite pentru finanţarea Partidului Democrat şi pentru îmbogăţirea lui Plahotniuc”.

În cadrul acesteia, s-a comunicat că Partidul Democrat trebuie să verse în bugetul de stat circa 47 de milioane de lei, bani încasaţi cu încălcarea Regulamentului CEC care prevedea că limita maximă a donaţiilor în numerar nu poate depăşi un salariu mediu pe economie. Chiar dacă există o decizie irevocabilă a instanţelor judecătoreşti de a anula această prevedere normativă, hotărârile judecătoreşti produc efecte doar pentru viitor, astfel încât Comisia Electorală Centrală este obligată să someze Partidul Democrat să restituie banii încasaţi neregulamentar în perioada ianuarie 2016 şi septembrie 2017 (când decizia judecătorească a rămas irevocabilă).

De asemenea, a fost prezentată o presupusă schemă după care se finanţează Partidul Democrat. Din comisioanele contractelor de achiziţii publice câştigate de companii apropiate membrilor PD se colectează bani cash, care se legalizează ulterior prin donarea lor formală către Partidul Democrat de diferiţi funcţionari publici; de exemplu, în Registrul donaţiilor PD fost identificat un donator care, deşi a obţinut în 2016 un venit total brut de 101 mii lei, a făcut donaţii de 120 de mii de lei. Ulterior, din banii colectaţi în numerar de Partidul Democrat se achită servicii de promovare la canalele de televiziune deţinute de Plahotniuc şi, în acest mod, Plahotniuc nu doar că face promovare partidului pe care-l conduce, ci obţine chiar şi profit.

Preşedintele PAS, Maia Sandu, a menţionat că doar o finanţare transparentă a partidelor politice poate conduce la schimbarea autentică a clasei politice. În acest context, a fost prezentat un proiect de lege prin care se limitează donaţiile în numerar până la 2 salarii medii pe economie. Preşedintele PAS a îndemnat Partidul Democrat, dacă vrea să renunţe măcar pentru viitor la aceste scheme netransparente de finanţare, să voteze în scurt timp, în ambele lecturi, proiectul de lege prezentat de PAS.

Sursa: unpaspentru.md

Plahotniuc — uzurpator al puterii de stat “Ne PASă, lucrăm acasă” — prima campanie de mobilizare a tinerilor pentru rezolvarea problemei locurilor de muncă