Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

“Ne PASă, lucrăm acasă” — prima campanie de mobilizare a tinerilor pentru rezolvarea problemei locurilor de muncă

|versiune pentru tipar||
PAS / 5 octombrie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Organizaţia de tineret a PAS anunţă lansarea campaniei “Ne PASă, lucrăm acasă” în contextul în care Guvernul nu propune soluţii pentru a ne oferi locuri de muncă bine plătite acasă. Deşi zeci de tineri pleacă din ţară zilnic, problema asigurării locurilor de muncă bine plătite pentru tineri nu este pe agenda guvernului. Conform ultimului studiu realizat de către Organizaţia Internaţională a Muncii şi Biroul Naţional de Statistică în 2016, 52.000 de tineri erau şomeri, iar peste 216.000 nu lucrau şi nici nu urmau un curs de instruire. Această cifră este enormă, reprezentând 29% din toţi tinerii cu vârsta între 16 şi 29 de ani.

Chiar dacă în 2012 Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a enumerat circa 10 acţiuni majore care ar trebui să producă un impact naţional în materie de angajare în câmpul muncii a tinerilor, eficienţa acestora este aproape de zero. Jumătate dintre acestea depind de obţinerea finanţării din exterior, iar altă jumătate nu sunt puse în aplicare sau au un impact limitat şi restrâns (doar asupra angajaţilor bugetari). Din 2012 nu a existat nicio iniţiativă naţională de angajare a tinerilor în câmpul muncii.

Subiectul angajării tinerilor este prioritar şi trebuie adus pe agenda publică, aşa încât, alături de tineri, să propunem soluţii reale care ar contribui la rezolvarea problemei. Campania se va desfăşura în 3 etape în lunile octombrie şi noiembrie. Obiectivele pentru această perioadă sunt:

  1. chestionarea a peste 2000 de tineri referitor la experienţele lor angajare;
  2. elaborarea şi consultarea tinerilor cu privire la 3–5 soluţii concrete pe care să le înaintăm guvernului;
  3. colectarea a cel puţin 2000 de semnături pentru susţinerea acestor soluţii;
  4. organizarea unor evenimente publice la care să punem în discuţie această problemă.

Îndemnăm tinerii să se alăture campaniei şi să ne ajute să mobilizăm cât mai multă lume pentru a identifica şi promova soluţii la această problemă. Mai multe detalii despre cum se poate implica fiecare tânăr găsiţi pe pagina web a campaniei: lucramacasa.pasyouth.md.

Sursa: unpaspentru.md

Schemele folosite pentru finanţarea PD şi pentru îmbogăţirea lui Plahotniuc Flashmob PAS Youth în faţa Guvernului: 28% din “viitorul ţării” stă pe bagaje!