Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Flashmob PAS Youth în faţa Guvernului: 28% din “viitorul ţării” stă pe bagaje!

|versiune pentru tipar||
PAS / 20 octombrie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Organizaţia de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS Youth) a desfăşurat astăzi, 20 octombrie, un flashmob în faţa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Tinerii din PAS Youth au scos în evidenţă rezultatele îngrijorătoare ale ultimului sondaj realizat la comanda IDIS Viitorul. PAS Youth a depus astăzi la minister un demers cu privire la acţiunile ministerului de a opri exodul tinerilor din ţară.

Artur Mija, Secretar al PAS Youth a declarat următoarele: “Conform sondajului, 28% dintre tinerii care locuiesc astăzi în Republica Moldova se gândesc să plece la lucru sau să se stabilească cu traiul în afara ţării în următoarele 6 luni. Mai mult decât atât, 63.3% din cetăţenii noştri consideră că copii lor vor avea mai multe şanse peste hotare. Această cifră arată că 2 din 3 părinţi vor aproba decizia copiilor de a pleca din ţară, iar familiile tinere, la etapa apariţiei copiilor în familie, vor opta, cel mai probabil, să plece.”

Întrebaţi ce ar trebui să facă statul aşa încât tinerii plecaţi să revină acasă, iar cei din ţară să decidă să investească timpul lor aici, tinerii au răspuns următoarele:

  1. Crearea locurilor de muncă.
  2. Creşterea salariilor şi ridicarea nivelului de trai.
  3. Dezvoltarea economiei.

La nivel naţional, din 2012 n-a fost lansată nicio iniţiativă de susţinere a angajării tinerilor în câmpul muncii. În raportul de activitate pentru anul 2016 al fostului Minister al Tineretului şi Sportului, din peste 100 de activităţi realizate, doar 2 abordează direct problema angajării tinerilor.

Flashmobul a fost desfăşurat în cadrul campaniei lansate de PAS Youth “Ne PASă — lucrăm acasă”, campanie care scoate în evidenţă principala problemă a tinerilor: accesul la locuri de muncă bine plătite, pe specialitate, acasă.

Sursa: unpaspentru.md

“Ne PASă, lucrăm acasă” — prima campanie de mobilizare a tinerilor pentru rezolvarea problemei locurilor de muncă Presiunea publică pe Ministerul Educaţiei trebuie să continue: vrem acţiuni, nu promisiuni!