Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Plahotniuc calcă pe urmele lui Dodon şi Filat, lipsind Moldova de apa Nistrului

|versiune pentru tipar||
PAS / 23 noiembrie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi, 23 noiembrie 2017, de către Vicepreşedintele PAS, Mihai Popşoi, şi Secretarul General al PAS, Igor Grosu, Partidul Acţiune şi Solidaritate a evidenţiat pericolul grav al pierderii accesului la apă pentru locuitorii Republicii Moldova şi a atras atenţia asupra necesităţii unor măsuri urgente, calculate şi în interesul ţării noastre.

Sute de mii de moldoveni ar putea rămâne fără apă potabilă din cauza lărgirii Complexului Hidroenergetic de la Dnestrovsk. Nistru, care asigură 70 la sută din apa potabilă consumată pe teritoriul Republicii Moldova, deja pierde anual între 20 şi 40 la sută din volumul său normal de apă. Pentru a efectua lucrările de lărgire a bazinului-tampon pe malul drept al Nistrului, Ukrhydroenergo are nevoie să folosească 19,22 hectare din teritoriul Moldovei, un teren aflat mai sus de barajul Naslavcea. Guvernul de la Kiev a înaintat Chişinăului pe 25 august curent un proiect de Acord privind asigurarea funcţionării Complexului hidroenergetic nistrean pentru a obţine în arendă terenul dorit. Experţii în domeniul mediului bat alarma că proiectul de acord propus părţii moldoveneşti de către partea ucraineană ignoră o serie de prevederi din Acordurile de Asociere ale Moldovei şi Ucrainei cu Uniunea Europeană şi încalcă în totalitate Convenţia de la Aarhus privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu. E bine cunoscut faptul că partea ucraineană a condiţionat recunoaşterea drepturilor privind proprietăţile moldoveneşti în Ucraina, negocierile la preţurile energiei electrice şi participarea Ucrainei la soluţionarea diferendului transnistrean cu rezolvarea problemei legate de Complexului Dnestrovsk.

Încă în 2008, Vicepremierul Igor Dodon a negociat aceste aspecte la pachet în detrimentul interesului Republicii Moldova. Apoi, în 2010, guvernul Filat a lipsit Moldova, prin decizii secrete, de dreptul de control asupra barajului de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior. Acum, Plahotniuc urmează aceeaşi cale, cedând nepermis din contul interesului naţional al ţării noastre. Schimbul de teritorii moldoveneşti pe obiecte economice tot moldoveneşti aflate pe teritoriul Ucrainei este unul total inechitabil şi nu este altceva decât rezultatul oligarhizării statului Republica Moldova.

PAS se declară împotriva negocierii la pachet a unor subiecte care nu sunt legate între ele. PAS consideră imperios necesară elaborarea unor studii de mediu care să ne permită să estimăm riscurile acestor proiecte energetice. PAS insistă că, în cazul riscurilor de periclitare a securităţii accesului la apă pentru întreaga ţară, nu este loc de grabă şi decizii pripite, de aceea chemăm guvernul să dea dovadă de transparenţă, profesionalism şi respect faţă de cetăţeni în procesul de negociere a unui subiect atât de important cum este accesul Moldovei la apă potabilă.

Sursa: unpaspentru.md

PAS — împreună spunem NU violenţei faţă de femei! Contestaţie împotriva ordonanţei procurorului de a refuza intentarea urmării penale