Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

PAS — împreună spunem NU violenţei faţă de femei!

|versiune pentru tipar||
PAS / 22 noiembrie 2017
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Astăzi, 22 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de Maia Sandu, Preşedinta PAS, Angela Munteanu-Pojoga, Preşedinta Organizaţiei de Femei Chişinău a PAS, Igor Grosu, Secretar General al PAS, şi membre ale Organizaţiei de Femei, PAS a anunţat solidarizarea cu femeile-victime ale violenţei şi demararea unei campanii de eliminare a violenţei împotriva femeilor.

În perioada 25 noiembrie-10 decembrie, Organizaţia de Femei a PAS va desfăşura o serie de acţiuni menite să crească conştientizarea în rândul membrilor societăţii cu privire la fenomenul grav de violenţă împotriva femeilor, precum şi să încurajeze şi să sprijine femeile-victime în vederea eliminării violenţei şi abuzului asupra lor.

“Statisticile recente arată că peste 60% din femei şi fete au fost expuse la o experienţă de violenţă cel puţin o dată în viaţă. La fel de grav, peste 40% din bărbaţi consideră că este firesc să-ţi baţi femeia. Doar 12% din cazurile de violenţă în familie sunt raportate şi foarte puţine dintre acestea sunt soluţionate sau abuzatorii sunt pedepsiţi. De ce femeile nu raportează aceste cazuri? Pentru că nu cred în sistemul de protecţie oferit de stat, pentru că le este frică de abuzatori, pentru că le este frică de stigmatizarea societăţii. Până ajungem să avem o guvernare responsabilă, trebuie să ne îngrijim şi să ne sprijinim unii pe alţii. Nu este o ruşine să spui că ţi s-a întâmplat un act de violenţă. Este o ruşine ca noi să nu vorbim despre acest subiect şi să nu ne solidarizăm.”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinţei de presă.

Pe 25 noiembrie — Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor — OF PAS va desfăşura un flashmob pe strada pietonală cu genericul Seara de veghe antiviolenţă. Acţiunea are drept scop informarea, sensibilizarea şi creşterea gradului de conştientizare în societate cu privire la gravitatea consecinţelor violenţei asupra femeilor, dar şi la importanţa prevenirii acestui fenomen, a luării de atitudine, a unei intervenţii integrate şi eficiente în cazurile de violenţă.

Credem că este important să ne unim eforturile pentru a preveni şi elimina acest fenomen, să încurajăm femeile să rupă cercul tăcerii şi să spună NU violenţei, precum şi să informăm cât mai multe femei despre posibilităţile de a cere ajutor. Participanţilor la acţiune li se vor oferi materiale informative cu date de contact ale instituţiilor cu rol de prevenire şi intervenţie.

De asemenea, vor fi organizate mese rotunde cu experţi în domeniu, pentru a identifica obstacolele şi problemele cu care se confruntă femeile-victime ale violenţei, în vederea elaborării unor amendamente la legislaţie, aşa încât soluţionarea cazurilor de violenţă să fie eficientă şi de durată. Campania va fi desfăşurată şi în localităţile rurale din Republica Moldova, pentru a informa femeile despre posibilităţile de a primi ajutor în cazurile de violenţă. Ne dorim să ajutăm femeile-victime ale violenţei să îşi recapete încrederea în sine şi să ceară ajutor când au nevoie. Iar pentru asta trebuie să punem presiune pe instituţii, pe autorităţi să dea dovadă de responsabilitate în gestionarea acestor cazuri şi să conlucreze pentru eliminarea violenţei.

Sursa: unpaspentru.md

Fără să-l audieze, Procuratura l-a declarat nevinovat de uzurparea puterii de stat pe Plahotniuc Plahotniuc calcă pe urmele lui Dodon şi Filat, lipsind Moldova de apa Nistrului