Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPC

Partidul Conservator doreşte transparenţă în dialogul AIE — PCRM

|versiune pentru tipar||
PC / 17 noiembrie 2009
Partidul Conservator

Dialogul între Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) şi Partidul Comuniştilor privind alegerea preşedintelui ţării are tendinţa de a degenera într-un târg banal de cerşire a voturilor şi este lipsit de elemente de etică. De această părere sunt membrii Partidului Conservator.

AIE trebuie să facă publică oferta sa, a spus marţi, 17 noiembrie, preşedintele formaţiunii, Natalia Nirca, într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo. Deocamdată, nu există transparenţă în dialogul între AIE şi PCRM, or, această lipsă de transparenţă face opinia publică să bănuiască că ar exista concesiuni din partea Alianţei, inclusiv garanţii de imunitate oferite comuniştilor în schimbul voturilor pentru alegerea preşedintelui, a remarcat preşedintele Partidului Conservator.

“Nu se pun accente pe principii, pe idei, ci pe partajarea funcţiilor. Se produce legalizarea infracţiunilor comise. Cei care au susţinut AIE, inclusiv Partidul Conservator, vor fi dezamăgiţi, fiindcă toate componentele AIE au promis în campania electorală transparenţă şi tragerea la răspundere a persoanelor care au comis infracţiuni”, spune Nirca.

În opinia liderului formaţiunii, AIE trebuie să se axeze pe schimbări de sistem şi pe de-comunizarea R. Moldova, iar cei vinovaţi de comiterea infracţiunilor să fie traşi la răspundere în conformitate cu legea. Totodată, mediatizarea masivă a subiectului alegerii preşedintelui distrage atenţia electoratului de la problemele vitale — locuri de muncă, salarii decente etc.

Nirca spune că ar putea fi revăzută părerea despre singurul candidat al AIE la funcţia de preşedinte al ţării. “Dacă problema o constituie candidatura lui Marian Lupu, acesta ar trebui să se retragă din cursă. În cazul în care nici această variantă nu va trece — să se recurgă la calea legală de dizolvare a Parlamentului”. Preşedintele Partidului Conservator afirmă că, dacă preţul negocierilor sunt alegerile anticipate — urmează a fi plătit pentru a trimite definitiv comuniştii în opoziţie.

Natalia Nirca a mai spus că pune la îndoială legalitatea modificărilor la Legea privind alegerea preşedintelui, subliniind că AIE trebuia să solicite un aviz în acest sens de la Curtea Constituţională.

Sursa: www.conservator.md

Partidul Conservator salută investirea guvernului Filat Oferta lui Lupu este o bâlbâială politică