Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPC

Partidul Conservator vrea semnarea Tratatului de frontieră şi Acordului politic de bază dintre R. Moldova şi România

|versiune pentru tipar||
PC / 21 ianuarie 2010
Partidul Conservator

Partidul Conservator (PC) din Moldova cere guvernării de la Chişinău şi preşedintelui român, Traian Băsescu, să semneze Acordul despre regimul de frontieră şi Tratatul politic de bază dintre R. Moldova şi România, la proxima întrevedere de la 27 ianuarie. Natalia Nirca, preşedintele PC, susţine că România şi R. Moldova sunt două state independente şi suverane, astfel încât ar trebui să aibă semnate aceste documente.

Poziţia PC vizavi de vizita lui Traian Băsescu la Chişinău, preconizată pentru sfârşitul lunii ianuarie curent, a fost expusă în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia “Info-Prim Neo”, joi, 21 ianuarie.

Natalia Nirca a mai declarat că odată cu semnarea Acordului privind micul trafic la frontieră dintre R. Moldova şi România, o bună parte din cetăţenii moldoveni rămân discriminaţi. “De un regim mai liber de trecere a frontierei vor beneficia doar 1,5 mln cetăţeni, dar ce facem cu celelalte 2 mln?”, a declarat Nirca. Potrivit ei, eliberarea permiselor de mic trafic va spori corupţia, pentru că mai mulţi cetăţeni vor începe să îşi cumpere vize de reşedinţă în localităţile menţionate în acel acord.

“Aşteptăm de la domnul Traian Băsescu îndeplinirea promisiunilor făcute în campania electorală, că va face lobby R. Moldova în cancelariile europene, astfel încât toţi cetăţenii R. Moldova să poată circula liber în spaţiul european”, a mai declarat liderul Partidului Conservator.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Natalia Nirca şi-a expus punctul de vedere şi asupra intenţiei actualei guvernări de a modifica Constituţia R. Moldova. “Nu ne este clară poziţia AIE — sunt pentru alegeri anticipate sau pentru modificarea Constituţiei, pentru evitarea acestora? Considerăm că nu este un punct de vedere unic în cadrul AIE în acest sens”, a opinat liderul PC.

Întrebată dacă PC va participa într-un eventual scrutin, Natlia Nircă a dat un răspuns pozitiv. Mai mult, ea a spus că în prezent poartă negocieri cu unele partide extraparlamentare. Nirca a lăsat să se înţeleagă că ar prefera formula blocurilor electorale. “Am negociat neoficial cu proiectul Mişcării «Acţiunea Europeană», cu alte proiecte politice ce urmează să fie lansate. Este cert că nu vom fuziona cu un partid care să distrugă PC”, a conchis Nirca.

Sursa: www.conservator.md

Oferta lui Lupu este o bâlbâială politică Nu admitem adoptarea unui proiect nou al Constituţiei în grabă