Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPC

Nu admitem adoptarea unui proiect nou al Constituţiei în grabă

|versiune pentru tipar||
PC / 10 februarie 2010
Partidul Conservator

Partidul Conservator (PC) critică guvernarea pentru că a neglijat problemele social-economice ale ţării în favoarea celor electorale. PC nu este de acord cu evitarea alegerilor parlamentare anticipate prin adoptarea în grabă a unui proiect nou al Constituţiei R. Moldova şi propune desfăşurarea acestora concomitent cu cele locale, preconizate în 2011. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia “Info-Prim Neo”, miercuri, 10 februarie.

“Noi suntem împotriva modificării pripite a Constituţiei, pentru a evita alegerile anticipate. O reformă constituţională este un proces important, care necesită o abordare pe măsură. Proiectul nou trebuie să fie discutat de societatea civilă, partidele politice, să fie votat de către popor pe calea unui referendum”, a declarat liderul PC, Natalia Nirca. “În nicio ţară din lume un nou proiect al Constituţiei nu se adoptă în 3 luni, pot fi amendate doar unele articole”, a mai spus Nirca.

Referindu-se la problemele socio-economice ale R. Moldova, Natalia Nircă a spus că povoara împrumutului străin, de care beneficiază R. Moldova, îl suportă populaţia ţării. “PC cere guvernării să renunţe la îngheţarea salariilor bugetarilor, să fie identificate compensaţii pentru achitarea diferenţei de tarif, pe fonul majorării galopante de preţuri”, a declarat preşedintele PC.

Liderii PC s-au arătat nemulţumiţi şi de iniţiativa preşdintelui interimat al R. Moldova, Mihai Ghimpu, de a schimba censul de participare la vot al cetăţenilor de la 18 la 16 ani. “Garantarea dreptului la vot de la 16 ani va genera un şir de alte facilitări, pe care statul va trebui să le facă, inclusiv să le permită să conducă maşina deja de la 16 ani. Această modificare în Constituţie va duce la necesitatea modificării altor legi”, a comentat Zinovia Zorina, vicepreşedintele PC.

Alt vicepreşedinte al PC, Oleg Nirca, a fost de părere că la vârsta de 16 ani copiii nu vor fi pregătiţi să facă o alegere conştientă.

Sursa: www.conservator.md

Partidul Conservator vrea semnarea Tratatului de frontieră şi Acordului politic de bază dintre R. Moldova şi România Partidul Conservator critică iniţiativa de a oferi străinilor dreptul de a cumpăra terenuri în Republica Moldova