Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPC

Partidul Conservator critică iniţiativa de a oferi străinilor dreptul de a cumpăra terenuri în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PC / 15 aprilie 2010
Partidul Conservator

Partidul Conservator se pronunţă împotriva iniţiativei de a oferi nerezidenţilor dreptul de a cumpăra terenuri în Republica Moldova. Într-o conferinţă de presă joi, 15 aprilie, conducerea formaţiunii a declarat că se va opune cu vehemenţă acestei propuneri a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele partidului, Natalia Nirca, afirmă că o decizie în acest sens trebuie luată doar după consultarea poporului în cadrul unui referendum. Ea susţine că nu pot fi admise liberalizarea pieţei funciare şi accesul străinilor la procurarea terenurilor. “Liberalizarea se admite în toate domeniile cu excepţia celui funciar. Ar fi o mare greşeală admiterea străinilor la procurarea terenurilor”, a spus preşedintele Partidului Conservator.

Natalia Nirca susţine că nu este relevant considerentul invocat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare că asemenea vânzări vor impulsiona ramura, fiindcă pentru acest proces există alte căi, cum ar fi subvenţiile de stat în agricultură, credite preferenţiale pentru agricultori, asigurarea riscurilor etc.

Potrivit Nataliei Nirca, decizia de a vinde terenurile cetăţenilor străini este în favoarea celor care au cumpărat terenuri la preţuri derizorii şi acum vor să le vândă la preţuri speculative. Această decizie va duce la depopularea satelor, va afecta suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, care va avea hotare, dar nu va avea pământ.

“Niciunul din partidele aflate la guvernare nu a spus în campania electorală niciun cuvânt despre faptul că terenurile ar putea fi vândute străinilor”, a declarat Natalia Nircă.

Partidul Conservator intenţionează să întreprindă diverse acţiuni de protest în cazul în care în proiectul Codului Funciar va fi stipulat dreptul străinilor de a procura terenuri în Republica Moldova. Suprafaţa terenurilor agricole în Moldova este de circa 1,7 milioane de hectare, dintre care 40 de mii de hectare se află în posesia statului.

Sursa: www.conservator.md

Nu admitem adoptarea unui proiect nou al Constituţiei în grabă Partidul Conservator cere guvernării să reducă numărul de deputaţi şi să anunţe data referendumului şi alegerilor anticipate