Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPC

Partidul Conservator s-a înscris în campania pentru referendumul constituţional

|versiune pentru tipar||
PC / 23 iulie 2010
Partidul Conservator

Vineri, 23 iulie 2010, Partidul Conservator s-a înregistrat la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru campania privind referendumul constituţional, care urmează să se desfăşoare pe data de 5 septembrie a anului curent. Astfel, până în momentul de faţă, CEC a înregistrat 14 partide care vor participa nemijlocit la campania pentru referendum, dintre care o parte se pronunţă în favoarea alegerii şefului statului prin vot direct de către popor, iar altele pentru alegerea preşedintelui de către Parlament.

Partidele politice şi organizaţiile social-politice care vor să participe la referendumul de pe 5 septembrie trebuie să se înregistreze la Comisia Electorală Centrală până pe 5 august 2010. După aceasta, formaţiunile vor putea beneficia de timp de antenă gratuit şi contra plată. De asemenea, reprezentanţii lor vor putea participa şi la dezbaterile publice. Pentru această campanie electorală, partidele politice nu vor putea cheltui mai mult de 7,5 milioane de lei.

Decizia de a organiza un referendum privind modificarea articolului din Constituţie care se referă la modalitatea de alegere a şefului statului a fost adoptată de către majoritatea parlamentară pe 7 iulie curent. Decizia a fost motivată de faptul că, pe parcursul anului 2009, două parlamente succesive nu au reuşit să aleagă preşedintele, din cauza prevederii constituţionale actuale, stabilite prin articolul 78, care menţionează că şeful statului poate fi ales numai în cazul în care este votat de către 2/3 dintre deputaţi, în timp ce nici una dintre ultimele două majorităţi parlamentare formate în urma alegerilor din 5 aprilie şi, respectiv, 29 iulie 2009 nu a dispus de numărul de voturi necesare pentru a alege preşedintele ţării.

Pe 5 septembrie, cetăţenii moldoveni vor trebui să răspundă la întrebarea: “Sunteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către întreg poporul?”

Sursa: www.conservator.md

Partidul Conservator cere guvernării să reducă numărul de deputaţi şi să anunţe data referendumului şi alegerilor anticipate Partidul Conservator: Alegeri parlamentare şi locale în aceeaşi zi