Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 21 decembrie 2007
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Uniunea Tineretului Comunist din Moldova (UTCM) se adresează întregii societăţi şi, în special, tinerilor şi studenţilor, cu apelul de a susţine democraţia universitară şi drepturile tineretului studios din Moldova.

UTCM consideră că studenţii trebuie să fie reprezentaţi în proporţie de 25 % în organele de conducere ale instituţiei de învăţămînt (senat, consiliu) precum şi la alegerea rectorilor instituţiilor superioare de învăţămînt. De asemenea, UTCM pledează pentru ca posturile de conducere în universităţi să fie ocupate pe un termen de 4 ani şi pentru nu mai mult decît 2 mandate consecutive, conform principiilor Cartei Universitare de la Bologna.

UTCM este împotriva dictaturii instaurate de unii rectori în universităţi şi consideră că doar prin alegerea acestora prin vot secret, cu o participare largă a studenţilor, este posibilă instaurarea democraţiei universitare şi protecţia drepturilor tineretului studios.

Universităţile nu sînt proprietatea privată a rectorilor. Studenţii trebuie să se afle în centrul procesului educaţional şi să aibă un cuvînt de spus în procesul de luare a deciziilor în instituţiile de învăţămînt.

Din acest motiv, UTCM salută aprobarea în prima lectură, de către fracţiunea PCRM, în cadrul şedinţei Parlamentului din 16 noiembrie 2007, a Proiectului de Lege 2832 din 25.07.2007, care prevede să introducă modificările menţionate mai sus.

În acelaşi timp, UTCM consideră că faptul că formaţiunile din opoziţie s-au opus acestui proiect de lege demonstrează încă o dată adevărata lor natură. Declaraţiile unor deputaţi din opoziţie, precum că “excesul de democratism care transpare din proiectul respectiv dă de bănuit”, şi că “ studenţii sînt foarte uşor influenţabili” ilustrează foarte clar cît de democratice sînt aceste partide şi interesele cui le reprezintă acestea.

Totodată, UTCM doreşte să atragă atenţia societăţii asupra modului în care opoziţia din Parlament pune piedici în calea democratizării vieţii universitare şi încearcă să protejeze interesele rectorilor care conduc universităţile ghidîndu-se doar de interesele lor proprii.

UTCM este sigură că această reformă va contribui la îmbunătăţirea deciziilor luate în universităţi şi la apărarea drepturilor studenţeşti. Astfel, UTCM a iniţiat, începînd cu data de 18 decembrie 2007, colectarea de semnături întru susţinerea acestei reforme din partea studenţilor din universităţile din toată Moldova. Numai în 2 zile au fost deja colectate mai mult de 2200 de semnături din 17 instituţii de învăţămînt superior.

UTCM va continua să informeze studenţii în privinţa acestei reforme şi cheamă întreaga societate să susţină proiectul legislativ menţionat.

Serviciul de presă al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova
Declaratia Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM vizavi de raportul comisiei prezidentiale cu privire la analiza dictaturii comuniste in Romania Congresul VI al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova