Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Fracţiunii PCRM în Consiliul Municipal Chişinău

|versiune pentru tipar||
PCRM / 14 aprilie 2008
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În timp ce Preşedintele ţării, Parlamentul, Guvernul depun eforturi pentru majorarea salariului, pensiilor, burselor, a altor venituri ale populaţiei, pentru stoparea creşterii preţurilor, partidele care s-au unit într-o coaliţie, conduse de domnii sus-numiţi, sub lozinci populiste “Despre facerea ordinii” îi aduc la limita supravieţuirii pe chişinăuieni şi, în primul rînd, păturile socialmente vulnerabile.

Tariful stabilit pentru populaţie de la 14.04.08 de 300 de lei pentru o gigacalorie de energie termică şi apă caldă consumată, e de acum mai mare cu 67 de lei în comparaţie cu cel care a fost aplicat pînă în prezent, iar aplicarea lui ţine de Regulamentul cu privire la acordarea de asistenţă socială populaţiei din municipiul Chişinău, care nu se ştie cînd va fi aprobat şi în ce formulă. Aşa că, se prea poate, o parte considerabilă a orăşenilor va plăti tariful complet, care constituie 536 lei pentru o gigacalorie.

Încălcîndu-se legislaţia în vigoare, hotărîrea a fost adoptată fără a se indica sursa reală de acoperire a cheltuielilor. Sînt prevăzute doar viitoarea corectare a bugetului municipal şi speranţa la demersul la adresa Guvernului Republicii Moldova. Ţinînd cont de lipsa de claritate a unor poziţii din bugetul pe anul curent şi de nedorinţa primarului general al Chişinăului de a comunica cu conducerea ţării, este îndoielnică primirea în conformitate cu această hotărîre a mijloacelor pentru compensaţii din surse de stat. Ca rezultat al acestei hotărîri ambiţioase şi nechibzuite, se poate forma un deficit de mijloace bugetare în sumă de aproximativ 500 milioane de lei.

O deosebită îngrijorare în situaţia creată trezeşte destinul Societăţii pe Acţiuni “Termocom” şi, ca urmare, aprovizionarea în viitor cu energie termică a locuitorilor Chişinăului. Incompetenţa conducerii primăriei, nedorinţa ei de a colabora cu specialiştii de la întreprinderea în cauză, nepriceperea de a prevedea perspectiva pot distuge complet complexul energetic al oraşului.

Consilierii din componenţa fracţiunii PCRM în Consiliul Municipal, fiind conştienţi de responsabilitatea lor în faţa alegătorilor şi a tuturor locuitorilor municipiului Chişinău, consideră hotărîrea în cauză ca fiind nelegitimă după conţinut şi inumană după esenţă. Din partea noastră, vor fi depuse toate eforturile pentru anularea ei şi facerea ordinii în sfera dată. Sperăm că acest “cadou de Paşti” din partea domnilor Chirtoacă, Ghimpu, Tănase, Caba, Muşuc şi alţii va deschide ochii multor locuitori ai municipiului Chişinău la adevărata atitudine faţă de popor din partea “aleşilor de popor”.

/www.comunist.md/
Congresul VI al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Declaraţia Fracţiunii PCRM în Consiliul Municipal Chişinău