Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia organizaţiilor neguvernamentale de tineret din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 9 aprilie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Noi, reprezentanţii celor mai numeroase organizaţii de tineret neguvernamentale din Republica Moldova, care reunesc mii de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, cu nelinişte şi îgrijorare privim evenimentele ce au loc în ţara noastră.

Noi condamnăm actele de vandalism şi le calificăm drept o ameninţare la adresa stabilităţii politice din Republică.

Reprezentînd cele mai numeroase şi active organizaţii de tineret din ţara noastră, noi subliniem, ca tinerii care au participat la pogromul cladirilor instituţiilor publice, au fost luaţi din sălile instituţiilor de învăţămînt cu forţa, de către persoane provocatoare, abandonaţi de instigatori la miting, provocaţi de alcool şi violenţă, în nici un fel nu pot fi priviţi ca purtători de cuvînt ai tineretului.

Noi ne exprimăm indignarea în legătură cu faptul, că în pogromuri sunt implicate grupuri fasciste române. Arborarea drapelelor ţării straine pe batimentul instituţiilor de stat a unei ţări suverane şi independente cum este Republica , abuzul asupra simbolurilor de stat în opinia noastră, demaschează motivele reale ale evenimentelor desfăşurate. Noi suntem convinşi, că asemenea acţiuni ar putea afecta în mod negativ reintegrarea ţării noastre şi consolidarea societăţii moldoveneşti.

Noi condamnăm liderii politici, care au provocat revoltele şi masacrele din clădirea Parlamentului şi a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova şi s-au grăbit să se absolve de responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat.

Ne exprimăm recunoştinţa pentru forţele de ordine, care s-au abţiut de la suprimarea cu forţa a revoltaţilor, şi personal fiecarui membru al Ministerului Afacerilor Interne, în cea mai mare parte — tinerilor băieţi, care au încercat să protejeze clădirile guvernului de la distrugere şi jafuri.

Facem apel către toţi participanţii şi organizatorii revoltei, cu rugamintea de a respecta toate regulile şi principiile democraţiei şi a statului de drept, precum şi de a folosi instituţiile şi procedurile democratice pentru exprimarea opiniilor.

Din partea noastră, vom sprijini în continuare promovarea valorilor democraţiei, a toleranţei şi patriotismului în rîndul tinerilor din şi încurajăm să se alăture acestui apel întreaga societate din Republica.

Asociaţia studenţilor din Transnistria ASTRA
Asociaţia tinerilor din stînga Nistrului
Consiliul Coordonator al organizaţiilor etnoculturale de tineret
Liga tinerilor şi studenţilor Universităţii de Stat din Comrat
Alianţa studenţilor din Moldova
Uniunea Tineretului Comunist din Moldova
Tineretul Găgăuziei
Centrul dezvoltării sociale AVANTE
Asociaţia obştească de apărarea drepturilor FEMIDA
Vladimir Voronin a înmînat carnetul de membru al PCRM cu numărul 30 000 Apel al Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin