Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Reacţiunea liberal-democrată a iniţiat atacul asupra drepturilor sociale!

|versiune pentru tipar||
PCRM / 23 septembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi concetăţeni!

Se adeveresc cele mai sumbre prognoze. Reacţiunea liberal-democrată, reprezentată de partidele Liberal Democrat, Liberal, Democrat şi Alianţa Moldova Noastră ajungînd la putere în ţară au început atacurile asupra societăţii, a călca în picioare interesele fundamentale. Reprezentanţii coaliţiei nou apărute încă nu au format guvernul, nu şi-au determinat programul de activitate, dar deja au trecut la atacuri practice, perfide şi neruşinate asupra tuturor drepturilor şi garanţiilor sociale ale Dumneavoastră. Centrul forţelor reacţioniste, reprezentat de primăria Chişinăului, cu votul unanim al tuturor partidelor menţionate, a luat decizia de dublare reală a tarifelor pentru transportul public şi apă în capitală. Cele mai vulnerabile categorii ale societăţii — tineretul şi pensionarii — s-au pomenit într-o situaţie disperată, fără orice speranţe la înţelegere şi protecţie din partea noii guvernări. La nemulţumirea socială şi proteste, noua putere răspunde prin declaraţii cinice şi cu sînge rece precum că trebuie de trăit în baza mijloacelor şi să nu se ceară mai mult.

Neprofisionalismul noii guvernări care trezeşte mîhnire, indiferenţa ei absolută faţă de interesele majorităţii locuitorilor ţării, cu fiecare zi, cu fiecare oră cresc tot mai mult. Devine clar că în cele mai apropiate zile, experimentul chişinăuian va fi aplicat asupra întregii ţări. Devine clar că această guvernare este capabilă să existe, să conducă şi să funcţioneze, doar pe baza jefuirii sociale, lichidării programelor de asistenţă şi susţinere, pe baza golirii buzunarelor simplilor cetăţeni ai Moldovei. Nu mai este loc de dubii că în Moldova se creează un regim de guvernare antidemocratic şi antipopular, care distruge orice perspectivă pentru continuarea dezvoltării economice, politice şi sociale stabile. Nu întîmplător, reprezentanţii celor patru partide de guvernămînt nu doar că nu au dat nici un răspuns explicit, dar au supus criticii propunerile anticriză ale comuniştilor.

În situaţia creată, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cheamă cetăţenii Moldovei — tineretul, studenţii, bugetarii, pensionarii — să dea dovadă de solidaritate reciprocă, să nu se lase intimidaţi de forţele de reacţiune, să nu permită înjosirea propriei demnităţi umane şi cetăţeneşti. Partidul Comuniştilor, vă cheamă la o rezistenţă organizată şi democratică faţă de noul regim. Puteţi fi siguri — în situaţia creată, Partidul Comuniştilor a fost şi rămîne acea forţă care mereu este fidelă propriului popor, principiilor echităţii sociale, propriei ţări. Prin toate mijloacele democratice, într-o luptă politică deschisă şi corectă, noi vom reuşi restabilirea drepturilor şi libertăţilor Dumneavoastră! Atît la putere, cît şi în opoziţie Partidul Comuniştilor este cu Dumneavoastră.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM privind principiile politicii anticriză şi măsurile de stabilizare a situaţiei social-economice Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Serghei Narîşchin