Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM cu privire la recentele acţiuni de modificare a Codului Audiovizualului de către majoritatea parlamentară din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 19 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu recentele acţiuni ale majorităţii parlamentare din Republica Moldova cu privire la modificarea Codului Audiovizualului. Astfel, în şedinţa plenară din 15 octombrie curent, parlamentarilor le-a fost prezentat un proiect de lege în acest sens, care a şi fost votat în primă lectură de către majoritatea parlamentară în persoana Alianţei pentru Integrare Europeană. Scopul iniţiativei majorităţii parlamentare rezidă de facto în modificarea procedurii de alegere a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi a Consiliului de Observatori (CO) al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Companiei “Teleradio-Moldova”, fiind propusă alegerea componenţei acestora cu votul majorităţii simple a deputaţilor.

Anterior, Codul Audiovizualului prevedea că membrii CCA şi CO “Teleradio Moldova” sînt aleşi cu 3/5 din voturile deputaţilor. Acest criteriu a fost stabilit în conformitate cu recomadările structurilor internaţionale şi, în special, celor europene, la fel ca şi cu doleanţele societăţii civile din Republica Moldova, expuse în procesul de elaborare a Codului Audiovizualului. Procesul de elaborare a versiuii actuale a codului a fost unul foarte participativ şi de durată, iar esenţa prevederilor vizînd alegerea componenţei CCA şi CO “Teleradio-Moldova” a constituit-o de fapt excluderea oricăror posibilităţi de subordonare în interes politic a membrilor structurilor în cauză şi asigurarea dreptului opoziţiei parlamentare de a se implica direct în procesul de monitorizare a activităţii acestora.

Majoritatea parlamentară a invocat faptul că modificările propuse vin să deblocheze situaţia cu privire la alegerea persoanelor pentru funcţiile vacante, în special, în CO “Teleradio Moldova”. PCRM califică argumentele invocate în acest sens cel puţin iresponsabile, pentru că pînă în prezent majoritatea parlamentară nu a înaintat opoziţiei vreo propunere în vederea identificării unei soluţii în limitele prevederilor actuale ale codului. Sîntem absolut siguri şi am reiterat de mai multe ori această poziţie: dacă ar exista dorinţă din partea majorităţii parlamentare, prin dialog am putea găsi soluţia de compromis. PCRM constată cu regret faptul că modificările propuse de către majoritatea parlamentară sînt realizate astăzi în pripă şi fără consultarea/expertizarea partenerilor europeni şi nemijlocit a Consiliului Europei, procedură care în condiţiile modificărilor propuse este absolut obligatorie. Propunerile şi argumentările PCRM făcute public pînă la şedinţa plenară dar şi în procesul de desfăşurare a acesteia au fost complet ignorate. În acest context, PCRM califică acţiunile majorităţii parlamentare drept tentativă de subordonare politică totală a CCA şi “Teleradio-Moldova”.

PCRM aminteşte că aceste acţiuni ale coaliţiei liberal-democrate vin imediat după un şir de alte atacuri asupra instituţiilor mass-media, celor neafiliate sau incomode actualei puteri (cazul “Ploaia de Argint”, “Antena C”, “TopNews” — Omega, “Ceas Pik”). Iar recentele declaraţii ale reprezentantului PL şi, respectiv, AIE, Dnei Ana Guţu în cadrul şedinţei plenare din 15 octombrie, în care aceasta face legătură între acţiunile tragice din Piaţa Marii Adunări Naţionale din 14 octombrie 2009 şi presa incomodă actualii puteri, epxunînd în final opinia privind necesitatea scoaterii în afara legii a acestor surse mass-media, depăşesc orice limită posibilă.

PCRM condamnă tentativele majorităţii parlamentare de subordonare politică a CCA şi “Teleradio-Moldova”, la fel ca şi presiunea continuă asupra mijloacelor de informare în masă neafiliate sau incomode actualei guvernări. Apelăm către misiunile diplomatice şi reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în Chişinău, către instituţiile europene şi internaţionale interesate de procesele de democratizare a societăţii moldoveneşti, cu solicitarea de a lua atitudine şi a acţiona în vederea sesizării autorităţilor nou-formate pentru a stopa atacurile asupra funcţionalităţii instituţiilor democratice din Republica Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM cu privire la acţiunile noii conduceri de politizare a funcţiilor publice Declaraţia PCRM cu privire la continuarea practicilor de falsificare a documentelor de către conducerea Parlamentului